Sitemap Site Map

Selaginella

Struţişor
Selaginella - Struţişor

Genul Selaginella cuprinde specii permanent verzi asemănătoare unor ferigi mici; cele care se cultivă în apartament pot forma covoare joase, compacte sau ramificate, alcătuite din tulpini acoperite de foliole subţiri. Selaginella lepidophylla este frecvent vândută sub forma de buchete uscate care totuşi devin verzi imediat ce sunt introduse în apă; din această cauză se mai numeşte şi "planta reînvierii".

Cultivare


Transvazaţi planta anual primăvara, folosind ghivece bine drenate şi un compost necalcaros pe bază de turbă. În aceaşi perioadă ajustaţi planta tăind ramurile la jumătate din lungime pentru a combate dezvoltarea dezordonată. Menţineţi planta întregul an într-un loc umbros, departe de ferestre şi la temperatura mediului. Umiditatea este esenţială; vara, dacă temperatura depăşeşte 21 °C, aşezaţi ghiveciul pe o tăviţă cu pietriş umed. Udaţi din abundenţă, evitând însă stagnarea apei; folosiţi mult timp apă fiartă, adaugând o linguriţă de oţet la fiecare litru. Administraţi un îngrăşământ lichid diluat în apă la fiecare 3-4 săptămâni (un sfert din doza recomandată). Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 16-18 °C şi aşezaţi planta într-un ambient permanent umed, umbrit şi protejat de curenţii reci de aer.

Reproducere


Prelevaţi butaşi de ramuri primăvara; îngropaţi-i 1 cm într-un compost pentru plante adulte şi aşezaţi ghiveciul într-o lădiţă, la umbră şi la 18-24 °C. În urmatoarele două săptămâni scoateţi ghivecele din lădiţă şi trataţi butaşii ca şi pe plantele adulte.

Pericole


Umiditatea adecvată nu trebuie să lipsească niciodată; dacă este prea scăzută, frunzele se răsucesc în formă de cornet şi devin brune; dacă se lasă compostul să se usuce, planta se ofileşte. Stropiţi totdeauna planta cu apă călduţă, deoarece cea rece provoacă daune ireparabile.

Specii


Originara din estul Africii, Selaginella kraussiana este o plantă agăţătoare cu creştere foarte rapidă; are tulpini subţiri care produc rădăcini la locurile de bifurcare, formând astfel o pernă deasă de frunze verde deschis. Varietatea "Aurea" este poate cea mai atractivă datorită frunzişului ei verde-auriu. Selaginella martensii este originară din Mexic, are tulpini drepte (verticale) pe aproape toată lungimea şi arcuite doar la vârf; tulpinile sunt subţiri şi ramificate, acoperite de frunze verzi şi strălucitoare, puţin mai lungi de 1 cm, dar mult mai late comparativ cu celelalte.

« Sedum
Sedum
Senecio »
SenecioSelaginella
4.5 din 5 bazat pe 11 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (789.32KB)
Necesită Adobe® Reader®