Sitemap Site Map

Tetrastigma
Tetrastigma

Originară din zonele tropicale asiatice, Tetrastigma este o plantă viguroasă, agăţătoare, care atinge înălţimi considerabile chiar şi în apartament. Datorită vitezei sale de creştere, poate acoperi într-un singur an pereţi şi grilaje cu suprafaţe mai mari de 2 metri pătraţi. Foliolele sunt asemănătoare cu cele de castan; cârceii viguroşi permit plantei să crească pe orice fel de suport.

Cultivare


Se replantează anual primăvara, într-un compost propice, aşezând cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului pentru a asigura un drenaj bun; ghiveciul trebuie să fie întotdeauna cu două măsuri mai mare, până când se ajunge la dimensiunea maximă de 30-40 cm, după care este suficient a se înlocui numai un strat superficial de compost. Fixaţi planta pe un baston sau ţăruş acoperit de muşchi. Primăvara şi vara temperatura trebuie menţinută constantă, iar ambientul aerisit; expuneţi planta la lumină, dar nu direct la soare, deoarece frunzele vor fi distruse. Este util să stropiţi din când în când apă în jurul plantei, pentru a elimina praful de pe ea şi pentru a produce puţină umiditate; atenţie să nu îndepărtaţi puful ruginiu care apare pe frunzele mature. În timpul perioadei vegetative, din aprilie până în septembrie, udaţi menţinând compostul umed şi la fiecare două-trei săptămâni diluaţi în apă un îngrăşământ lichid. Toamna şi iarna temperatura ideală este de 13-16 °C; asiguraţi multă lumină, dar nu expuneţi planta direct la soare şi răriţi udările, fără însă ca pământul să rămână, vreodată uscat.

Reproducere


Puteţi obţine butaşi primăvara-vara, tăind vârfurile ramurilor tinere la 10-13 cm din lungime şi asigurându-vă că poartă două-trei frunze. Trataţi suprafaţa tăiată cu hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-un amestec bine udat, constituit din 3 părţi compost şi o parte nisip grosier. Puneţi ghiveciul într-o lădiţă pentru multiplicare, departe de lumină şi la 18-21 °C; în 6-8 săptămâni se vor forma rădăcini. Tetrastigma se poate îmulţi şi prin marcotaj.

Pericole şi precauţii


Dacă planta este expusă la soare frunzele se usucă rapid şi se răsucesc în formă de cornet, devenind brune pe margini. Excesul de apă opacifiază frunzele, în timp ce frigul intens le înnegreşte şi le face să cadă. Frigul împreună cu umiditatea provoacă putrezirea rădăcinilor. Păduchele verde se va combate la timp cu un insecticid pe bază de piretru.

Specii


Singura specie cultivată în casă este Tetrastigma voinierianum, originară din Vietnam şi Laos; poate ajunge la 3-3,5 m înălţime dacă este cultivată în ghivece mari. Tulpinile dese şi lemnoase sunt constituite din segmente separate de noduri şi aşezate angular unul faţă de celălalt. Frunzele mari, lucioase, sunt subdivizate fiecare în cinci sau mai multe foliole lungi de până la 20 cm; faţa inferioară şi peţiolul sunt acoperite cu un puf brun-roşietic.Tetrastigma
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.49KB)
Necesită Adobe® Reader®