Sitemap Site Map

Thunbergia
Thunbergia

Thunbergia este un gen vast care cuprinde circa 100 de specii, dintre care unele sunt foarte importante. Sunt plante cu creştere rapidă, cultivate în special pentru valoarea decorativă a florilor, care au culori ce variază de la alb la galben-portocaliu şi albastru-violet. Tulpinile sunt susţinute cu bastoane sau grilaje înfipte în compost, sau folosind suporturi de care se pot agăţa. Unele specii se pretează chiar la cultivarea în coşu-leţe suspendate.

Cultivare


Replantarea se efectuează anual în luna martie. Dacă rădăcinile au umplut ghiveciul, plantele tinere pretind unul mai mare până la atingerea diametrului de 15-20 cm; folosiţi pământ fertil şi cioburi de teracotă pentru drenaj. În momentul transvazării, tăiaţi vârfurile vegetative ale plantelor tinere pentru a favoriza ramificarea şi scurtaţi-le pe cele prea mult crescute. Primăvara şi vara menţineţi temperatura mediului la 21-24 °C; dacă este mai înaltă asiguraţi o aerisire corespunzătoare, în special în timpul înfloririi, şi dacă se poate aşezaţi planta la aer liber într-un loc luminos, dar ferit de soare în special atunci când este cald. Toamna şi iarna temperatura ideală este de 16 °C şi nu trebuie să coboare niciodată sub 10 °C, deoarece planta îşi poate pierde aproape toate frunzele (în acest caz este necesar a se tăia tulpinile la 30 cm de la bază). Menţineţi planta la lumină puternică şi ferită de razele directe ale soarelui; udaţi moderat, numai atât cât să menţineţi compostul uşor umed, iar în zilele cele mai călduroase stropiţi frunzele cu apă
călduţă.

Reproducere


Specii precum Thunbergia alata şi Thunbergia gregorii se reproduc uşor şi rapid prin însămânţare. În februarie-martie presăraţi un strat subţire de seminţe pe suprafaţa compostului umed; aşezaţi totul într-o lădiţă şi asiguraţi un ambient umed cu temperatura de 18-24 °C timp de o săptămână, până la încolţire. Plăntuţele înalte de 10-12 cm şi cu 2-3 frunze se replantează separat în ghivece mici de 8 cm umplute cu compost adecvat pentru plante adulte, apoi se transvazează din nou şi se cultivă ca plante mature. Thunbergia grandiflora se reproduce cu ajutorul butaşilor lungi de 8-10 cm, care se prelevează de pe tulpini, tăind imediat sub un nod foliar. Trataţi suprafaţa tăieturii cu hormoni rizogeni şi eliminaţi frunzele bazale. Plantaţi butaşii într-un compost pentru seminţe şi introduceţi-i într-o lădiţă, la 24-27 °C. Butaşii trebuie să fie menţinuţi umezi, într-un loc umbrit. Reluarea creşterii indică formarea rădăcinilor; replantaţi apoi cu delicateţe plăntuţele, separat, în ghivece mici.

Pericole şi precauţii


Atenţie să nu exageraţi cu udarea în timpul iernii: frunzele îşi pierd repede culoarea şi cad, în timp ce rădăcinile putrezesc. Arsura frunzelor este provocată de excesul de lumină, mai ales dacă frunzele au fost anterior stropite. Eliminaţi florile ofilite pentru a obţine o perioadă de înflorire mai de durată. Păduchii verzi pot infesta planta: combăteţi-i cu insecticide pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi horticole


Thunbergia alata este o specie permanent verde cu creştere rapidă, originară din Africa de Sud. Cultivată ca plantă anuală, se adaptează perfect fie ca plantă agăţătoare, fie ca plantă căzătoare în coşuleţe suspendate. Are frunzele oval-triunghiulare, lungi de 8 cm, verde închis, care cresc în perechi de-a lungul tulpinilor subţiri ce se dezvoltă în spirală; vara şi toamna produce flori în formă de pâlnie, foarte decorative, lungi de 5 cm, cu petale galbene-portocalii şi un "ochi" central maron sau purpuriu închis. "Susie Mixed" este un grup de hibrizi cu flori colorate variat, de la portocaliu la alb crem. Thunbergia fragrans, originară din India, prezintă frunze în formă de inimă, lucioase, cu marginile uşor dinţate şi flori albe, parfumate, late de circa 3 cm. Thunbergia grandiflora, originară din nordul Indiei, este o plantă agăţătoare permanent verde, foarte viguroasă; din iunie până în septembrie produce flori lungi de 5-8 cm, albastru-lavandă cu interiorul alb, grupate în raceme suspendate. Thunbergia gregorii (sin. Thunbergia gibsonii) este o plantă viguroasă înaltă, putând atinge chiar 3 m; originară din sudul şi estul Africii, din iunie până în septembrie produce flori portocalii cu lăţimea de 4 cm. Thunbergia kirkii este mai degrabă un arbust permanent verde cu aspect puţin dezordonat. Originară din estul Africii, ajunge la circa 60 cm înălţime, iar în timpul verii produce flori frumoase, albastre-violete cu interiorul alb-gălbui, late de circa 2,5 cm.Thunbergia
4.1 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (762.05KB)
Necesită Adobe® Reader®