Sitemap Site Map

Tibouchina
Tibouchina

Tibouchina este un gen cuprinzând circa 200 de specii originare din regiunile tropicale ale Americii de Sud. Cele care se cultivă sunt mai ales arbuşti eleganţi, permanent verzi, care produc flori viu colorate, în apartament ating o înălţime de circa 1 m; în timpul verii pot fi aşezate pe terasă.

Cultivare


Replantaţi-o anual în februarie-martie, iar dacă doriţi să obţineţi o plantă de dimensiuni mari creşteţi treptat capacitatea ghiveciului până la dimensiunea maximă de 25-30 cm; aşezaţi totdeauna cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului pentru a asigura un bun drenaj şi folosiţi un pământ fertil. Ulterior limitaţi-vă la înlocuirea stratului superficial (2,5-5 cm) al compostului. În momentul transvazării susţineţi plantele cu ajutorul unor beţe de bambus aşezate pe marginea ghiveciului de care legaţi tulpinile. Ajustaţi planta la începutul primăverii sau imediat după perioada de înflorire: îşi va păstra forma, căpătând un aspect stufos şi compact. Vara menţineţi planta într-un loc luminos, fără expunere directă la soare. Din aprilie până în septembrie udaţi din abundenţă, pentru a menţine compostul întotdeauna umed; aşezaţi ghiveciul pe pietriş umed şi stropiţi apă cu regularitate, evitând udarea florilor. Administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare trei-patru săptămâni. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de 13-16 °C (dacă este mai coborâtă planta poate să-şi piardă frunzele), o lumină foarte intensă, dar filtrată şi un ambient cu o bună ventilaţie a aerului, dar lipsit de curenţi de aer rece. Udaţi doar atât cât să menţineţi compostul uşor umed şi, din când în când, stropiţi frunzele cu apă.

Reproducere


Primăvara sau la începutul verii prelevaţi butaşi semilemnoşi de pe tulpini; tăiaţi-i cu o lungime de 10-15 cm imediat sub un nod foliar, eliminaţi frunzele de la bază şi trataţi suprafaţa tăiată cu hormoni rizogeni, apoi plantaţi-i într-un pământ umed format din părţi egale de compost pe bază de turbă şi nisip grosier. Menţineţi butaşii într-o lădiţă, la 21-24 °C şi în penumbră; după formarea rădăcinilor, la 3-4 săptămâni, deschideţi lădiţa şi începeţi să udaţi moderat, menţinând permanent o temperatură constantă. După încă 4 săptămâni replantaţi fiecare vlăstar în ghivece mici de 10 cm conţinând pământ fertil; tăiaţi vârfurile vegetative, pentru a stimula ramificarea.

Pericole şi precauţii


Păianjenul roşu este unicul parazit prezent în mod obişnuit: îl puteţi combate crescând umiditatea atmosferică şi pulverizând produşi specifici.

Specii


Tibouchina semidecandra (sin. Tibouchina urvilleana) este singura specie cultivată în mod obişnuit în apartament. Plantă originară din Brazilia, în casă ajunge la 0,9-1,2 m înălţime. Prezintă tulpini lemnoase patrulatere şi frunze dispuse în perechi de-a lungul ramurilor. Frunzele au aspect catifelat şi sunt ovale, ascuţite, lungi de circa 8 cm; au o culoare verde închis cu nervuri pronunţate verde deschis, iar uneori toamna devin roşii. Din iulie până în noiembrie, reunite în grupuri la extremitatea ramurilor, apar florile colorate purpuriu-violaceu, late de 8 cm, care persistă câteva zile.Tibouchina
4.2 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.76KB)
Necesită Adobe® Reader®