Sitemap Site Map

Tillandsia

Tilandzia
Tillandsia - Tilandzia

În marea majoritate originare din America centro-meridională, Mexic şi Argentina, sunt plante epifite aparţinând unui gen foarte numeros care cuprinde mai mult de 400 de specii. Chiar şi în casă se cultivă pe bucăţi de trunchi sau plută şi nu în ghivece obişnuite, cu excepţia câtorva specii rare cărora li se va asigura un drenaj optim. Aceste plante cu adevărat extraordinare sunt uşor de cultivat, creează efecte deosebit de decorative şi persistă câţiva ani; florile au viaţă scurtă în timp ce bracteele, foarte viu colorate, persistă mai multe săptămâni.

Cultivare


Primăvara şi vara menţineţi o temperatură între 20 şi 27 °C, protejând planta de lumina directă a soarelui şi stropind-o cu apă frecvent, chiar şi de 2 ori pe zi dacă este foarte cald, de preferinţă folosind apă de ploaie. La fiecare 3-4 săptămâni diluaţi în apa pentru stropire puţin îngrăşământ lichid. Unele plante formează rozete; cavitatea centrală trebuie umplută cu apă şi nu trebuie niciodată să rămână uscată; schimaţi apa o dată pe lună. Dacă este prea cald aşezaţi planta afară. Înfloreşte la sfârşitul verii sau toamna, după care rozeta dispare treptat. Poate să treacă chiar şi un an până când frunzele se degradează. Din acest moment puteţi diviza planta care a produs vlăstare laterale. Tillandsia lindeniana şi Tillandsia cyanea se cultivă şi în ghivece cu un compost format din nisip şi turbă în părţi egale; efectuaţi transvazarea numai în cazul în care doriţi să divizaţi planta. Toamna şi iarna se va păstra o temperatură mai mare de 10-15 °C; menţineţi planta într-un loc cu lumină filtrată, asiguraţi o bună ventilaţie a ambientului, protejând-o însă de curenţii de aer rece şi de ger şi stropiţi-o cu apă, zilnic, în primele ore ale dimineţii.

Reproducere


Primăvara, speciile în formă de rozetă se reproduc prin divizare, desprinzând cu delicateţe vlăstarele bazale, prevăzute dacă este posibil cu câteva rădăcini; fixaţi-le pe un nou suport, stropiţi-le cu apă şi agăţaţi-le într-un loc umbros. Atunci când sunt cultivate în ghiveci, Tillandsia lindeniana şi Tillandsia cyanea se înmulţesc prelevând primăvara vlăstarele bazale şi plantându-le în ghivece mici, conţinând compostul indicat pentru plantele adulte. Sprijiniţi-le pe suprafaţa compostului şi introduceţi-le puţin în pământ, pentru a fixa rădăcinile. Şi Tillandsia usneoides se înmulţeşte prin divizare: desprindeţi un mănunchi de frunze şi legaţi-l cu un fir metalic acoperit cu plastic de o bucată de scoarţă sau de plută; aşezaţi pe suport puţin muşchi de turbă, pentru a favoriza prinderea mai bună a rădăcinilor şi menţineţi planta umedă.

Pericole


Plantele sunt foarte rezistente la boli şi de aceea dacă prezintă un aspect suferind sau frunzele încep să moară înseamnă că au fost expuse la temperaturi prea scăzute sau la curenţi de aer. Frunzele brune şi fragile arată că planta a stat prea mult timp la soare sau că nu are suficientă umiditate. Dacă observaţi prezenţa coşenilei făinoase ştergeţi zonele infestate cu o pensulă îmbibată în alcool denaturat.

Specii


Tillandsia argentea are o rozetă mică şi compactă, înaltă de 15-20 cm, formată din numeroase frunze foarte subţiri şi scuamoase, gri-argintii; vara, în centrul frunzişului se dezvoltă o inflorescenţă mai înaltă decât frunzele, în formă de spic răsucit, formată din bractee roşii şi flori purpurii. Tillandsia brachycaulos formează rozete simetrice, înalte de 13-15 cm, formate din frunze rigide, arcuite, scuamoase pe faţa inferioară, verzui, dar care devin roşii strălucitoare cu puţin înainte de înflorire; inflorescenţa, care apare în timpul verii, este formată din bractee moi şi flori purpurii. Tillandsia bulbosa are o parte bazală compactă şi bulboasă, formată din frunze cărnoase, ascuţite şi subţiri, lungi chiar şi de 15 cm, care în partea inferioară aderă strâns între ele, iar deasupra părţii bulboase se extind în toate direcţiile; florile lungi de 5-6 cm, purpurii cu vârfurile albe, înfloresc vara la extremitatea unei inflorescenţe în formă de spic. Tillandsia cyanea prezintă frunze verde închis, lungi de 40 cm şi late de 2,5 cm; are o tulpină înaltă de 5-8 cm care poartă în vârf o inflorescenţă compactă, albastră-violacee. Tillandsia ionantha formează o rozetă lipsită de tulpină, înaltă de 8-10 cm,Tillandsia
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.25KB)
Necesită Adobe® Reader®