Sitemap Site Map

Tolmiea
Tolmiea

Unica specie a acestui gen este Tolmiea menziesii, care produce plăntuţe noi la baza frunzelor mai vechi. Permanent verde şi de talie mică, se cultivă cu succes, deoarece creşte bine chiar şi în condiţii nefavorabile.

Cultivare


Replantaţi-o anual primăvara, folosind un pământ fertil şi ghivece din ce în ce mai mari numai dacă rădăcinile au ocupat în întregime ghiveciul. Fiind plante care trăiesc şi în aer liber, în casă au uneori tendinţa de a se veşteji, motiv pentru care este bine să le ţineţi la temperaturi răcoroase chiar dacă suportă vara până la 21 °C; dacă este mai cald aşezaţi-le afară şi la umbră. Aşezaţi Tolmiea menziesii într-un ambient bine aerisit şi într-un loc foarte luminos chiar dacă se adaptează bine la umbră. Udaţi-o din abundenţă şi menţineţi compostul permanent umed, dar nu îmbibat; din aprilie până în septembrie administraţi la fiecare 15 zile un îngrăşământ lichid împreună cu apa de udare. Pentru a evita o atmosferă prea uscată stropiţi, din când în când, planta cu apă. Toamna şi iarna temperatura trebuie să fie de 7-13 °C, mediul bine aerisit şi lipsit de curenţi de aer rece, iar planta trebuie aşezată într-o poziţie luminoasă (chiar dacă este o lumină slabă planta nu suferă). Udaţi moderat, astfel încât să menţineţi compostul doar uşor umed.

Reproducere


Pentru a reproduce planta este necesar să prelevaţi primăvara frunzele pe care s-au format plăntuţe noi bine dezvoltate, lăsând ataşat un segment de peţiol lung de 2,5 cm. Plantaţi butaşii foliacei într-un un amestec umed format din părţi egale nisip grosier şi turbă, cu limbul orientat în sus şi peţiolul îngropat, în timp ce partea ce susţine plăntuţa va rămâne la suprafaţa compostului. Menţineţi frunzele uşor umede, la o lumină bună şi la temperatura mediului ambiant; în două-trei săptămâni rădăcinile vor încolţi şi creşterea se va relua. Trataţi-le atunci ca şi pe plantele adulte şi replantaţi-le după alte 5-6 săptămâni în ghivece separate cu diametrul de 8 cm, sau dacă preferaţi în coşuleţe suspendate, în grupuri de 3-4. Frunza-mamă se îndepărtează numai când este uscată. Puteţi să multiplicaţi planta şi prin divizare sau îndoind-o către bază şi fixând în compost o frunză la baza căreia s-a dezvoltat o plăntuţă şi menţinând-o ataşată de planta-mamă.

Pericole şi precauţii


Atenţie la felul cum o udaţi! Când compostul este prea umed se produce putrezirea rădăcinilor; din contră, lipsa apei face ca planta să se veştejească rapid şi favorizează atacul păianjenului roşu, mai ales dacă aerul este cald şi uscat.

Specii


Tolmiea menziesii este o specie originară din vestul Statelor Unite. Această plantă formează o tufă compactă, înaltă de circa 15 cm şi cu lăţimea până la 40 cm; frunzele sunt colorate verde strălucitor frecvent împestriţate cu galben-verde şi sunt acoperite cu perişori albi, moi; frunzele prezintă margini lobate şi rotunjite. Pe suprafaţa frunzelor mai vechi, la joncţiunea dintre frunză şi peţiol, se formează plăntuţe noi. În iunie, Tolmiea menziesii produce flori minuscule albe-verzui, dar în apartament ajunge rar să înflorească deplin.Tolmiea
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (750.75KB)
Necesită Adobe® Reader®