Sitemap Site Map

Tradescantia

Telegraf
Tradescantia - Telegraf

Genul Tradescantia provine din zonele subtropicale ale Americii Centrale şi de Sud şi cuprinde numeroase specii perene permanent verzi, cu tulpini târâtoare sau căzătoare, acoperite de frunze mici şi ascuţite. Sunt plante uşor de cultivat, adecvate şi pentru cultivarea în coşuleţe suspendate. Multe specii şi varietăţi produc în vârfuri mici flori cu trei petale, a căror culoare variază de la alb la roz.

Cultivare


Pentru a cultiva cât mai bine această plantă este necesar să se asigure un drenaj optim al ghiveciului şi să se căptuşească cu muşchi de turbă interiorul coşuleţelor suspendate înainte de a le umple cu compost. Tradescantia sillamontana şi Tradescantia navicularis necesită un compost cu adaos de o treime nisip grosier pentru îmbunătăţirea drenajului. Primăvara şi vara puteţi aşeza plantele afară, sau le puteţi menţine în casă, la temperatura mediului (până la 27 °C). Tăiaţi vârfurile vegetative şi îndepărtaţi de la baza tulpinilor căzătoare frunzele veştejite sau uscate; la speciile vărgate trebuie îndepărtate şi unele mlădiţe noi pentru a favoriza dezvoltarea plantei. Cu timpul, frunzele bazale au tendinţa de a cădea, alterând astfel aspectul plantei; prelevaţi din timp butaşi pentru reproducere. Aşezaţi planta într-un ambient bine aerisit, bine luminat, dar fără expunere directă la soare. Udaţi atât cât să menţineţi compostul în permanenţă complet umed, iar între aprilie şi septembrie administraţi un îngrăşământ lichid diluat în apă, la fiecare două săptămâni (jumătate din doza recomandată). Amintiţi-vă că Tradescantia sillamontana şi Tradescantia navicularis trebuie udate moderat. Stropiţi frunzele din când în când, în primele ore ale dimineţii, dar nu atunci când este soare, pentru a evita arsurile plantei. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 13-16 °C, în orice caz niciodată sub 10 °C. Aşezaţi plantele într-un ambient bine aerisit, dar lipsit de curenţi de aer rece şi reduceţi udarea; compostul se va menţine uşor umed de la o udare la alta. În zilele cele mai calde şi însorite stropiţi planta.

Reproducere


Obţineţi butaşi din vârfurile tulpinilor, lungi de 8-13 cm, şi tăiaţi imediat sub un nod, eliminând frunzele bazale. Plantaţi-i în grupuri de 3-4 într-un ghiveci de 8 cm, conţinând un amestec din 2 părţi compost şi o parte nisip fin pe care îl menţineţi umed, în penumbră şi la 21 °C. Când apar primele semne de creştere grupaţi-i în ghivece mai mari şi trataţi-i ca şi pe plantele adulte. Puteţi să obţineţi înrădăcinarea butaşilor şi într-un pahar cu apă; transvazarea ulterioară în ghivece este însă mai delicată şi trebuie efectuată cu multă grijă pentru a nu deteriora micile rădăcini.

Pericole şi precauţii


Lumina este fundamentală pentru aceste plante. Umbra excesivă provoacă o creştere deficitară, tulpini slab dezvoltate şi frunze suferinde; în cazul varietăţilor pestriţe, ca Tradescantia sillamontana provoacă decolorarea frunzelor şi chiar moartea plantei. Totuşi, se va evita expunerea directă la soare, deoarece frunzele au tendinţa să se înnegrească. Udarea este un alt element important; plantele uscate prezintă frunze veştejite, răsucite în formă de cornet şi uneori îngălbenite; în acest caz udaţi-le abundent mai ales în perioada vegetativă, dar nu exageraţi în timpul iernii şi nu lăsaţi apa să stagneze în tăviţă.

Specii şi varietăţi


Tradescantia bolssfeldiana (sin. Tradescantia cerinthoides) are frunzele înguste şi lungi, cu faţa superioară verde închis şi cea inferioară purpurie; la maturitate, din martie până în aprilie produce la extremităţile tulpinilor flori cu lungimea de 1 cm, albe cu puncte roz-purpurii. Tradescantia fluminensis (sin. Tradescantia albiflora), originară din Brazilia şi Argentina, este exemplarul clasic al acestui gen. Este o specie cu aspect căzător şi tulpini cărnoase, noduroase, cu ramificaţii lungi de 30 cm sau chiar mai mult; frunzele sunt sesile, ascuţite şi lungi de 5-10 cm, verde închis sau verde-albastru cu faţa inferioară purpurie. Primăvara şi vara, la extremitatea tulpinilor căzătoare se dezvoltă mici flori albe stelate. "Variegata", una dintre varietăţile cele mai populare, are frunzele verde deschis, cu dungi albe şi nuanţe de roz. Tradescantia navicularis (sin. Callisia navicularis) este originară din Mexic şi Peru, este o plantă suculentă cu tulpini târâtoare, mai lungi chiar de 30 cm, acoperite de frunze dese şi cărnoase, colorate verde opac, având faţa inferioară stropită cu purpuriu deschis. În timpul verii, produce mici extremităţi florale colorate purpuriu deschis sau roz intens. Tradescantia sillamontana prezintă frunze ovale, verde închis cu faţa inferioară roz-purpurie, complet acoperite de un puf alb; se diferenţiază de alte specii deoarece creşte verticală până la 40 cm, pentru ca apoi să devină căzătoare, în timpul verii apar flori colorate roz intens.Tradescantia
4.7 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (772.9KB)
Necesită Adobe® Reader®