Sitemap Site Map

Hibiscus

Trandafirul japonez
Hibiscus - Trandafirul japonez

Trandafirul japonez (sau de China) în mediul natural, genul Hibiscus este prezent cu peste 300 de specii care pot avea aspect de copăcel, arbust sau erbaceu, fiind plante anuale sau perene. În apartament se cultivă speciile perene şi anuale tip arbust cu aspect de tufă; creşterea tulpinilor se ajustează prin scurtări oportune. Sunt apreciate pentru frunzele lucioase, verzi şi pentru florile exotice care se prezintă într-o gama largă de culori.

Cultivare


Speciile perene se replantează anual în luna martie, folosind dacă este necesar un ghiveci mai mare şi un pământ pentru flori adecvat. Dacă a crescut prea mult, planta se ajustează tăind-o până la 15 cm de la bază; după replantare trebuie expusă în plină lumină, evitând plasarea direct la soare. Vara suportă chiar şi 24 °C, dar dacă temperatura creşte este indicat să aerisiţi încăperea. Menţineţi rădăcinile permanent umede, udând planta din abundenţă, în special dacă este cald, şi stropind-o de 2-3 ori pe săptămână; veţi menţine astfel o umiditate adecvată, iar frunzele vor fi curate; la 2-3 săptămâni administraţi un îngrăşământ lichid. La începutul primăverii însămânţaţi speciile anuale, iar în mai plantaţi-le în ghivece separate utilizând un pământ fertil; în timpul primăverii şi verii trataţi-le ca şi pe cele perene. Toamna şi iarna expuneţi plantele în plină lumină, menţinându-le la o temperatură de peste 10 °C; udaţi-le aproximativ o dată pe săptămână pentru a evita uscarea pământului şi stropiţi-le din când în când cu apă călduţă. Ţineţi-le la adăpost de curenţii de aer. Speciile anuale mor o dată cu venirea primelor zile reci.

Reproducere


Speciile perene se multiplică prelevând (între aprilie şi august) butaşi semilemnoşi: scurtaţi-le extremităţile şi trataţi-i cu pulbere de hormoni rizogeni; plantaţi apoi butaşii separat într-o lădiţă pentru multiplicare (sau într-un ghiveci de plastic) care să conţină un pământ propice amestecat cu nisip dens, menţinându-i la o temperatură de circa 21 °C, într-un loc luminos, dar nu expuşi direct la soare. După aproximativ 3 luni, când vor deveni rezistente, puteţi transfera plăntuţele în ghivece de 10 cm diametru. Speciile anuale se multiplică prin însămânţare; distribuiţi rar seminţele într-o tavă cu pământ adecvat şi menţineţi o temperatură de 13-16 °C până când se va produce încolţirea; în continuare, transvazaţi plăntuţele înalte de 7 - 10 cm în ghivece mici diferite care conţin pământ amestecat cu nisip.

Pericole


Dintre paraziţii animali, afidele şi coşenilele sunt cele care contaminează cel mai frecvent aceste plante; combăteţi-le în timp util cu insecticide sistemice. Boala fungică cea mai răspândită este oidium (făinarea), care apare pe frunze şi care adesea este dificil de învins. Folosiţi produşi anticriptogamici adecvaţi şi amelioraţi condiţiile ambientale.

Specii


Hibiscus rosa-sinensis este o plantă perenă, tip arbust care provine din China şi alte regiuni ale Asiei; depăşeşte un metru înălţime şi are frunze verde-închis, ovale, cu margini dinţate. Florile apar din iunie până în septembrie, sunt colorate cărămiziu închis şi au formă de pâlnie cu diametrul de 13 cm. "Cooperi" este o varietate cu frunze colorate pestriţ în nuanţe de verde, alb şi roz şi are flori mici, stacojii; "Mist" are flori strălucitoare, galbene-portocalii; "Alba" prezintă în schimb flori colorate alb imaculat. Originară din Kenya şi din alte regiuni tropicale africane, Hibiscus schizopetalus este un arbust cu tulpini subţiri şi frunze verzi lucioase; florile atârnă, sunt roşii-portocalii, late chiar şi de 5 cm şi au petale caracteristice, arcuite înspre exterior şi adânc franjurate, din mijlocul cărora emerge un lung şir de stamine. Hibiscus trionum este o specie anuală cu aspect de tufă, înaltă între 60 şi 90 cm; înfloreşte din august până în septembrie, producând flori galbene sau albe-crem cu centrul maron; este probabil originară din Africa.Hibiscus
4.7 din 5 bazat pe 14 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (831.9KB)
Necesită Adobe® Reader®