Sitemap Site Map

Saintpaulia

Violetă de Parma
Saintpaulia - Violetă de Parma

Violetele africane aparţin unui gen care cuprinde o duzină de specii permanent verzi, perene, toate originare din Africa Centrală. Aceste plante se numără printre cele mai interesante specii care pot fi cultivate în apartament, deoarece produc în orice perioadă a anului o abundenţă de flori viu colorate.

Cultivare


Replantarea se efectuează primăvara, dar numai dacă rădăcinile au ocupat întregul ghiveci; folosiţi un compost necalcaros, pe bază de turbă. Varietăţile mari şi căzătoare sunt adecvate pentru cultivarea în coşuleţe suspendate. Primăvara şi vara menţineii o temperatură de 18-24 °C, favorabilă înfloririi; evitaţi curenţii de aer şi expuneţi planta la multă lumină, dar nu la soare deoarece acesta arde atât florile cât şi frunzele. Pentru cultivarea la lumină artificială folosiţi tuburi fluorescente de 40 W timp de 12 ore pe zi. Udaţi numai pentru a umezi bine compostul şi aşteptaţi uscarea stratului superficial înainte de a o uda din nou, fiind atenţi să nu stropiţi şi frunzele. O metodă mai bună constă în a pune ghiveciul într-un lighenaş cu apă; aşteptaţi ca pământul să se îmbibe şi apoi scurgeţi apa în exces. Pentru a obţine o umiditate ridicată aşezaţi ghiveciul pe o tavă cu pietriş umed. La fiecare trei săptămâni diluaţi în apa cu care udaţi planta un îngrăşământ lichid cu un conţinut mare de fosfor şi potasiu. Toama şi iarna temperatura trebuie să oscileze în jurul a 16-18 °C; aşezaţi violetele în locuri foarte luminoase, dar nu direct la soare; udaţi numai când plantele par uscate, asiguraţi umiditatea atmosferică şi continuaţi să fertilizaţi la fiecare 3-4 săptămâni.

Reproducere


Reproducerea se poate face prin butaşi de frunze. În aprilie-mai prelevaţi frunze cu peţiol, tăindu-l la 2,5-4 cm de lamina şi plantaţi butaşul astfel obţinut până la baza laminei într-un compost pe bază de turbă. Puneţi ghiveciul într-o lădiţă pe care o aşezaţi în penumbră şi la 18-21 °C; plăntuţele vor răsări după 4 săptămâni. Timp de 6 săptămâni consecutive descoperiţi lădiţa pentru perioade din ce în ce mai lungi; udaţi evitând ca pământul să rămână uscat şi o dată pe săptămână administraţi un îngrăşământ lichid. Apoi transferaţi separat plăntuţele în ghivece mici şi trataţi-le ca pe plantele adulte. Puteţi să puneţi butaşii într-un pahar cu apă în scopul înrădăcinării, aşezând baza laminelor foliare la nivelul suprafeţei apei. Menţineţi-i în penumbră şi la căldură; rădăcinile încep să se formeze după 2-3 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Soarele direct şi udarea redusă distrug frunzele; soarele le decolorează, provoacă pete galben-pai şi le îngălbeneşte marginile; udarea insuficientă sau lipsa umidităţii atmosferice le încreţeşte, îngălbeneşte şi le usucă. Plantele sunt supuse atacului păduchilor verzi, coşenilei făinoase şi acarienilor de ciclamen; utilizaţi produse alese cu grijă care se introduc direct în compost, deoarece sprayurile pot provoca distrugerea frunzelor.

Specii şi varietăţi horticole


Saintpaulia confusa (sin. Saintpaulia diplotricha) are frunzele pufoase, colorate verde deschis, de formă aproape rotundă şi cu margini dinţate, lungi de 4 cm şi susţinute de peţioli de 8 cm; tulpinile sunt lungi de 10 cm, putând purta chiar şi 4 flori fiecare; florile sunt colorate violet pal cu marginile violet închis. Saintpaulia grotei este o specie târâtoare adecvată pentru cultivarea în coşuleţe suspendate; frunzele susţinute de peţioli lungi sunt rotunde, cu marginile zimţate, colorate verde strălucitor şi acoperite cu perişori scurţi catifelaţi. Planta înfloreşte prezentând flori mici, albastre cu margini violet, reunite în grupuri de 2-4. Saintpaulia ionantha este specia cea mai cunoscută şi de la care derivă aproape toţi hibrizii şi varietăţile disponibile în comerţ, înaltă de 8-10 cm şi cu lăţimea de 15-20 cm, formează o rozetă de frunze cărnoase, cordate, lungi chiar până la 8 cm şi cu peţioli de 7 cm; ele sunt catifelate, verde închis, cu faţa inferioară stropită cu roşu. Florile apar întregul an, dar sunt mai numeroase între lunile iunie şi octombrie; sunt reunite în grupuri de 2-8 şi un singur şir de petale simple, colorate albastru-violet, iar staminele sunt galbene-aurii. Hibrizii sunt împărţiţi în multe grupe, în funcţie de formă şi mărime. "Ballet" este uşor de cultivat, are frunze ovale, verde închis, care formează rozete de 30 cm; florile au lobii încreţiţi. "Ballet Anna" are flori simple, colorate roz-gălbui sau roşu-violet, cu marginile încreţite. "Ballet Eva" are flori semiduble de o frumoasă culoare albastru-violet. "Fairy" reuneşte varietăţi horticole atrăgătoare, miniaturale, cu flori şi frunze mai mici ca ale altor violete, dar cu aceleaşi forme şi culori; "Jet Trail" are aspect căzător şi flori cu petale duble, stelate, reunite în ciorchini albastru-lavandă; "Little Delight" formează o rozetă cu diametrul mai mic de 15 cm şi are flori cu petale duble, albe, conturate cu purpuriu. "Rhapsodie", uşor de cultivat, are frunze rotunjite şi flori care variază de la roz la albastru şi purpuriu.Saintpaulia
4.5 din 5 bazat pe 14 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (757.07KB)
Necesită Adobe® Reader®