Sitemap Site Map

Xanthosoma

Xantozoma
Xanthosoma - Xantozoma

Xanthosoma este un gen cu circa 50 de specii răspândite mai ales în pădurile tropicale ale Americii Centrale şi de Sud. Sunt plante frumoase, verzi, foarte apreciate pentru valoarea decorativă a frunzelor; produc (foarte rar) flori grupate în infloresceţe tip spadix. Pentru o bună dezvoltare este necesar a le asigura temperaturi ridicate, fiind de aceea potrivite pentru cultivarea în sere; pot da rezultate bune chiar şi în apartament. În regiunile de origine, Xanthosoma se cultivă pentru tuberculii şi frunzele sale comestibile.

Cultivare


Transvazaţi plantele la fiecare 2-3 ani la sfârşitul lunii februarie, înainte de reluarea activităţii vegetale; ghiveciul puţin mai mare decât rizomii trebuie să asigure un bun drenaj şi să conţină pământ fertil. Menţineţi planta la umbră, niciodată expusă direct la soare, în zone din casă sau terase orientate spre nord, dar asiguraţi-i o temperatură mai ridicată în lunile friguroase. Până în aprilie, udaţi atât cât este necesar pentru a evita uscarea completă a compostului; dimpotrivă, începând din mai udaţi-o abundent şi diluaţi în apă un îngrăşământ lichid o dată la fiecare 2-3 săptămâni, până la începutul toamnei. Vara asiguraţi o temperatură de 27 °C sau chiar mai mult; pentru a menţine ambientul umed stropiţi cu apă frunzele o dată sau de două ori pe săptămână. Asiguraţi o bună ventilaţie a aerului, dar protejaţi planta de curenţii de aer rece. Toamna şi iarna Xanthosoma necesită minimum 21 °C până în noiembrie, apoi temperatura poate să scadă chiar până la 13 °C până în februarie (luna propice pentru replantare), după care trebuie readusă la 21 °C. Reduceţi udarea şi menţineţi compostul doar uşor umed; asiguraţi o aerisire bună în zilele mai luminoase, stropiţi frunzele cu apă şi protejaţi planta de curenţii de aer.

Reproducere


Reproducerea se efectuează primăvara prin divizarea tuberculilor sau desprinzând tuberculii noi, mici; fiecare porţiune trebuie să aibă cel puţin un mugure. Dezinfestaţi imediat cu atenţie suprafaţa tăiată şi eventualele plăgi cu o pulbere fungicidă. Plantaţi porţiunile separat, în ghivece, de 13 cm, folosind compostul pentru plante adulte şi menţineţi-le la umbră, umiditate şi la 24 °C. După 2 săptămâni vor prinde rădăcini şi vor apărea noi vlăstare; trataţi-le în continuare ca şi pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


O udare corectă este fundamentală: dacă este insuficientă, frunzele se îngălbenesc, se veştejesc şi planta devine fragilă; dacă din contră, apa este în exces sau administrată neadecvat (de exemplu, iarna) provoacă cu uşurinţă putrezirea. Plantele expuse în plin soare prezintă frunze brune şi veştede. Dacă fertilizarea nu este suficientă frunzele pot să-şi piardă strălucirea şi să se înnegrească de-a lungul marginilor.

Specii şi varietăţi


Plantă originară din Columbia, Xanthosoma lindenii este permanent verde, cu frunze frumoase, ascuţite, lungi de circa 25 cm, care prezintă nervuri albe. Varietatea "Magnificum" este o varietate rezervată numai colecţionarilor; frunzele sunt un pic mai subţiri, colorate verde-galben cu nervuri albe-crem; planta înfloreşte vara, având o inflorescenţă formată dintr-un spadix acoperit de bractee. În apartament înfloreşte foarte rar.

« Vriesea
Vriesea
Yucca »
YuccaXanthosoma
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (798.71KB)
Necesită Adobe® Reader®