Sitemap Site Map

Abutilon
Abutilon

Originar în mare parte din regiunile tropicale şi subtropicale din America de Sud, Abutilon are peste o sută de specii. Sunt arbuşti viguroşi care ating 1,5 m înălţime în ghiveci, şi chiar mai mult, cultivaţi în vase mari sau în pământ. Au câteva ramuri subţiri ce poartă frunze de diferite mărimi, adesea împestriţate cu galben şi cu marginea crestată. Florile, fie singure, fie grupate, se dezvoltă sub axila frunzei şi înfloresc în timpul verii şi al toamnei; atârnă, au formă de clopoţel şi culoarea de la alb la roşu, trecând prin galben, portocaliu şi roz.

Cultivare


Răsădirea se execută în martie sau aprilie, imediat după ce vegetaţia se trezeşte la viaţă, utilizând compost pentru ghivece adiţionat cu fertilizant. Abutilon absoarbe imediat toate elementele nutritive prezente în sol, aşa încât, mai ales când creşterea este mai intensă, hrăniţi planta cu un fertilizant lichid adăugat în apa de udat la fiecare două săptămâni. Datorită creşterii şi ramificării rapide, în primăvară, tăiaţi crenguţele laterale la jumătate din lungime şi susţineţi tulpina legând-o de un suport. La începutul toamnei, când creşterea se încetineşte, mai tăiaţi o dată ramificaţiile principale laterale, tot la jumătate din lungime, pentru a stimula înfrunzirea viitoare a plantei. Primăvara şi vara Abutilon trebuie udat des; pământul din ghiveci nu trebuie să fie niciodată complet uscat între două udări, iar când este cald stropiţi frunzele în fiecare zi. Toamna şi iarna udaţi doar cât trebuie pentru a păstra umed compostul din vas; asiguraţi o temperatură de minimum 5°C şi suspendaţi orice fertilizare până primăvara, când vegetaţia se trezeşte la viaţă.

Reproducere


Abutilon se poate înmulţi prin butăşire în perioada martie-aprilie. Prelevaţi vlăstari lungi de 12-15 cm şi plantaţi-i într-o răsadniţă nisipoasă într-un loc cald şi aerisit; vor face rădăcini cam în două săptămâni. Când plăntuţele pot fi manevrate, puneţi-le în ghivece cu diametrul de 7 cm. În comerţ se găsesc şi seminţe, ce se plantează în martie-aprilie la 6 cm adâncime, în vase cu compost special pentru semănături. Puneţi-le la germinat la o temperatură de 15-20°C.

Pericole şi precauţii


Singura problemă care necesită atenţie este reprezentată de păduchele-verde care, în caz de infestare se combate cu un insecticid sistemic. Dacă alegeţi combaterea biologică, stropiţi din timp planta cu jeturi de apă cu săpun neutru. Un alt pericol îl reprezintă tăierile exagerate; ele pot provoca stricăciuni plantei aşa încât tăiaţi mlădiţele doar toamna şi primăvara, numai la jumătate.

Specii


Abutilon megapotamicum are flori cu petale galbene care se desfac din caliciul umflat de culoare roşu-viu. Abutilon pictum este un arbust cu frunze mereu verzi, originar din Brazilia, care produce flori în formă de clopoţei, ce atârnă, de culoare galben-portocalie cu vinişoare roşu-închis. Abutilon thompsonii are frunze verzi, uneori puternic pătate cu alb şi flori brun-roşcate. Abutilon vitifolium are frunze verzi catifelate şi flori plate până la 2,4 m înălţime.Abutilon
4.7 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (836.34KB)
Necesită Adobe® Reader®