Sitemap Site Map

Achillea

Achilea, coada şoricelului
Achillea - Achilea, coada şoricelului

Speciile genului Achillea sunt foarte numeroase şi marea lor majoritate creşte spontan în regiunile nordice temperate. Produc frunze de dimensiuni foarte variate, fie simple, fie profund crestate. Florile, albe, roz deschis sau galbene, sunt formate din inflorescenţe mici sau medii reunite în corimbi mai mult sau mai puţin compacţi. Sunt unele specii care ajung la 60-80 cm înălţime. Speciile pitice nu depăşesc însă 20-25 cm şi au şi ele flori albe sau galbene.

Cultivare


Achillea se plantează la începutul primăverii într-un ghiveci care se va schimba în fiecare an până când planta atinge dezvoltarea maximă. Utilizaţi pământ afânat şi adăugaţi în fiecare an un strat superficial de compost fertil. Aceste plante cresc bine în locuri însorite şi mai uscate, au, deci, nevoie de puţină umiditate în timpul perioadei vegetative. Primăvara, adaosul de fertilizant în apa de udat îi asigură o bună dezvoltare şi o înflorire viguroasă. Toamna, după ce înflorirea s-a terminat, tăiaţi toată partea aeriană a plantei, de la nivelul solului.

Reproducere


Achillea se reproduce cu uşurinţă fie prin seminţe, fie prin separarea tufelor. În ce priveşte însămânţarea, ea trebuie efectuată în timpul primăverii; în schimb, separarea tufelor trebuie făcută toamna sau iarna, cu condiţia ca temperatura să nu fie prea joasă.

Pericole şi precauţii


Plantă rezistentă şi foarte robustă, Achillea va fi cu greu infestată de insecte; trebuie totuşi protejată de umiditate pentru ca frunzele să nu fie atacate de ciuperca-viţei-de-vie sau alte boli fungice.

Specii şi soiuri


Achillea ageratifolia este o plantă în formă de tufiş cu tulpini drepte, terminate cu 2 sau 3 inflorescenţe albe. Are dezvoltare redusă. Achillea ageratum are o înălţime ce variază de la 25 la 50 cm, inflorescenţele formează mici corimbi compacţi iar frunzele sunt simple sau uşor lobate. Achillea alpina atinge maximum 20 cm. Are florile reunite în inflorescenţe cu ligule albe şi partea centrală galbenă; prezintă o ramificaţie deasă şi un aparat foliar bogat. Achillea filipendulina are flori de un galben viu, reunite în inflorescenţe care formează ampli şi compacţi corimbi; frunzele în formă de aripioare cu segmente dinţate sunt foarte aromate. Iubitoare de soluri argiloase şi răcoroase, Achillea ligulata este o specie cu frunze păroase, linguiforme, cu vârful rotunjit. Achillea millefolium (coada-şoricelului) poate atinge o înălţime de un metru; florile formează corimbi compacţi şi frunzele sunt lineare şi bipenate. Cu un aspect rigid şi drept, Achillea ptarmica poate atinge înălţimea de 60 cm, florile formează corimbi la joasă înălţime, iar frunzele sunt lanceolate, lineare şi dinţate. Există varietăţi şi cu flori duble. Achillea tomentosa este o specie ce se cultivă uşor, are o înălţime ce variază de la 15 la 20 cm, cu flori grupate în inflorescenţe extinse şi foarte voluminoase, iar frunzele sunt de culoare cenuşie şi uşor crestate. Achillea x kellereri este înaltă de 15-20 cm, cu frunzele gri-verzi semipersistente şi cu flori de culoare galbenă în inflorescenţe.Achillea
3.8 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (798.09KB)
Necesită Adobe® Reader®