Sitemap Site Map

Agave
Agave

Agavele sunt originare din zonele de deşert ale Americii. Frunzele lor spectaculoase în formă de spadă au marginile adesea prevăzute cu spini; sunt tari, cărnoase şi se dezvoltă toate dintr-o tufă centrală aflată la baza plantei, dându-i aspectul unei rozete simetrice. Când se usucă, ele pot fi tăiate, dar lasă pe tulpină cicatrice profunde. Mărimea speciei variază considerabil.

Cultivare


La începutul primăverii agavele de mari dimensiuni trebuie replantate, în timp ce agavele mici se transplantează la fiecare 2-3 ani, folosind un compost adecvat cactuşilor. Pământul de flori trebuie să fie mereu umed, dar niciodată prea ud, aşa că udarea trebuie să fie regulată, dar nu abundentă. La fiecare trei săptămâni se administrează un fertilizant potrivit pentru acest tip de plantă. Cea mai mare parte a speciilor produce lăstari la bază, în jurul stelei de frunze, care pot fi folosiţi pentru a obţine noi plante. În ceea ce priveşte lucrările din timpul iernii, nu uitaţi să eliminaţi toate frunzele ofilite de la bază, dar atenţie, neapărat folosiţi mănuşi groase, pentru a nu vă răni mâinile. Toate speciile au nevoie de lumina soarelui pe tot parcursul anului, dar dacă planta este ţinută la umbră, pentru a o aduce la soare, are nevoie de o perioadă de aclimatizare. În regiunile cu climă rece, în timpul iernii, agavele trebuie ţinute la adăpost într-un loc ferit.

Reproducere


Agavele produc lăstari laterali care pot fi desprinşi şi folosiţi pentru înmulţire. La speciile de mari dimensiuni, aceste vlăstare trebuie să fie de 7-10 cm, iar în ceea ce priveşte agavele mai mici, este suficient să aibă 2-3 cm. Sunt puse să dea rădăcini în pământ de flori, şi necesită aceleaşi îngrijiri ca şi plantele adulte. Butaşii trebuie să fie udaţi în aşa fel încât să se menţină amestecul foarte puţin umed până în momentul în care apar rădăcinile.

Pericole şi precauţii


Agavele sunt plante foarte rezistente şi puţin vulnerabile la paraziţi. Câteodată au coşenile în mici platoşe formate în partea inferioară a frunzelor. Se înlătură cu o măturică după care frunza se şterge cu alcool denaturat. Evitaţi udarea excesivă, apa care se adună în partea centrală a stelei poate provoca putrezirea plantei. În acest caz este necesar să extrageţi agava din ghiveci, să o lăsaţi să se zvânte într-un loc cald şi apoi să o replantaţi.

Specii


Agave americana, specia cea mai cunoscută, se credea că înfloreşte doar după o sută de ani de viaţă. Are dimensiuni considerabile: frunzele pot atinge şi 2 metri înălţime. Destul de asemănătoare, dar mult mai compactă, este Agave angustifolia, cu frunzele mai înguste, de culoare gri-verde, care ating o lungime de 75 cm. Agave stricta este o specie cu frunze compacte, subţiri, lungi de 30-40 cm cu vârf ascuţit şi uşor curbate. Agave victoriae-reginae este una din cele mai frumoase specii de agave cultivate. Frunzele sunt împodobite cu dungi albe, ieşite uşor în relief, mai dese spre margini şi dispuse fără o ordine precisă.Agave
4.3 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (847.36KB)
Necesită Adobe® Reader®