Sitemap Site Map

Ageratum

Agerato
Ageratum - Agerato

Plantă uşor de cultivat, Ageratum are frunze caracteristice în formă de inimă şi inflorescenţe de forma unei perniţe de culoare albastru-deschis. Este foarte bună pentru a înviora aspectul jardinierelor de pe balcoane sau de la ferestre. Sunt specii care ajung la 60 cm înălţime. Cele cultivate în mod obişnuit nu depăşesc însă 15 cm. Florile cele mai des întâlnite sunt de culoare albastru-deschis, dar pot fi şi albe, albastre, roz şi roşii.

Cultivare


Ageratum, chiar dacă în America de Sud sunt plante perene, în clima noastră, ele se cultivă ca specii anuale. Trebuie să aşteptăm vremea blândă pentru a le putea scoate afară. Se plantează într-un compost pe bază de pământ gras şi se aşază într-un loc luminos. În cutii sau în răzoare, plantele trebuie să aibă o distanţă de 10-25 cm între ele, în funcţie de înălţimea lor. Când le stropiţi, evitaţi să udaţi florile şi frunzele, pentru că riscaţi să mucegăiască. Administraţi un pic de fertilizant lichid la fiecare 2 sau 3 săptămâni. Eliminaţi întotdeauna florile uscate, pentru a prelungi durata înfloririi. j

Reproducere


Metoda cea mai simplă pentru reproducerea Ageratum este însămânţarea. Această operaţiune trebuie efectuată în febuarie-martie, presărând seminţele într-un ghiveci sau un vas întins, umplut cu compostul potrivit. Totul se acoperă din nou cu compost şi se menţine umed la temperatura de 16°C. Expunerea la lumină directă se face gradual, iar plantele vor trebui mutate într-un vas înalt de circa 8 cm, umplut cu un compost uşor fertilizat, când vor fi suficient de înalte; noile lăstare trebuie tăiate regulat. În iulie este posibil, dar succesul nu este garantat, să se reproducă planta prin butaşi. După ce aţi tăiat lăstarii neînfloriţi, lungi de 5 cm, şi aţi eliminat frunzele de la bază, puneţi-i într-un strat compus din o parte pământ gras, două părţi de turbă umedă şi una de nisip. Acoperiţi cutia cu o folie transparentă de plastic şi, după câteva săptămâni, dacă au dat rădăcinile, vor apărea şi noi lăstari. Acum, după înlăturarea foliei, butaşii pot fi trataţi ca plante ieşite din seminţe şi după o lună pot fi puse în vase.

Pericole şi precauţii


Sunt mulţi paraziţii care pot dăuna Ageratum: greieraşi, afidele şi micul painjen roşu. Udarea prea abundentă poate provoca putrezirea plantei, iar un teren prea arid poate provoca uscarea şi căderea frunzelor.

Specii


Ageratum conyzoides este o specie foarte rară care, în casă, "dăruieşte" o superbă înflorire. Poate ajunge la 60 cm înălţime. Ageratum houstonianum se găseşte rar în grădini, ajunge la 10-45 cm înălţime şi are flori într-o mare varietate de culori.Ageratum
4.7 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (801.83KB)
Necesită Adobe® Reader®