Sitemap Site Map

Alchemilla

Alchemila
Alchemilla - Alchemila

Gen ce cuprinde circa 259 de specii de plante erbacee perene, de exterior, care în timpul verii au buchete de minuscule flori galben-verzui, cu caliciul exterior pronunţat. Unele specii sunt acoperitoare, ca un covor. Cresc peste tot, de la soare la umbră parţială, dar nu şi pe terenuri mlăştinoase.

Cultivare


Alchemilla se însămânţează în martie, în vase umplute cu compost de semănătură. Se transplantează de două ori şi se instalează definitiv pe locul ei în perioada octombrie-martie, în orice teren umed, dar bine drenat. Plantele (puse la distanţă de 10-20 cm la Alchemilla alpina şi 30-40 cm la Alchemilla molis) trebuie susţinute cu ţăruşi şi, după ce se termină înflorirea, se taie la câţiva centimetri deasupra solului.

Reproducere


În afară de însămânţare Alchemilla poate fi înmulţită prin diviziune: operaţia trebuie efectuată în condiţii de vreme bună, de toamnă până primăvară. Adesea se înmulţesc spontan prin seminţe.
Pericole şi precauţii. Tinerii lăstari pot fi atacaţi de melci. Se poate interveni cu un produs împotriva melcilor sau prin metode simple de combatere biologică.

Specii


Alchemilla alpina, spontană în Europa şi Asia de Nord, este înaltă de 10-12 cm cu diametrul de până la 50 cm, are frunzele palmat compuse şi mici flori verzui în formă de stea, adunate în corimbi; înfloreşte din iunie până în august. Alchemilla mollis, spontană din Carpaţi până în Asia Mică, este înaltă până la 60 cm şi cu un diametru până la 75 cm şi are frunzele palmate şi flori galbene în formă de stea reunite în corimbi; este excelentă, fie ca plantă-covor, fie pentru flori tăiate. Înfloreşte de la începutul verii până la începutul toamnei. Alchemilla fulgens, specie originară din Pirinei, este înaltă până la 30 cm şi cu un diametru până la 25 cm. Inflorescenţele sale de culoare galben-verzui înfloresc din vară până la începutul toamnei.Alchemilla
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (790.81KB)
Necesită Adobe® Reader®