Sitemap Site Map

Allium

Ceapa decorativă
Allium - Ceapa decorativă

Genul Allium, în afară de cunoscutele varietăţi horticole (ceapă, usturoi, praz etc), cuprinde multe plante ornamentale cu flori foarte frumoase, câteodată uşor parfumate; toate speciile, dacă frunzele şi tulpinile sunt strivite, degajă un miros pătrunzător de usturoi. Florile sunt adesea în formă de stea sau clopoţel, de cele mai multe ori foarte apropiate una de alta încât formează o umbelă sau o sferă compactă. În funcţie de specie, înfloresc de la sfârşitul lui mai până la începutul lui noiembrie. Au o paletă mare de culori, care pot varia de la alb la roz, la albastru, la argintiu; în linii mari, sunt plante robuste.

Cultivare


În luna martie, plantaţi bulbii noi sau pe cei scoşi din pământ în timpul iernii într-un compost mediu fertilizat, combinat cu puţin nisip pentru a îmbunătăţi drenarea. Pentru a obţine o compoziţie deosebită, plantaţi mai mulţi bulbi într-un vas mai larg. Aveţi grijă să-i introduceţi la o adâncime de 7,5-10 cm cu o distanţă de 10-30 cm între ei; dacă au dat primii lăstari nu trebuie să-i plantaţi la o adâncime excesivă. Tot în această perioadă se înlătură protecţia plantelor rămase în aer liber pe timpul iernii. La început udaţi mai mult bulbii care sunt în fază de germinare şi folosiţi un fertilizant lichid diluat, jumătate din doza recomandată. La unele specii, florile veştejite lăsate pe tulpină vor face fructe foarte frumoase, iar seminţele pot fi folosite pentru înmulţire.

Reproducere


În noiembrie desprindeţi micii bulbiii din bulbul principal. După ce i-aţi udat uşor, aşezaţi-i şi lăsaţi-i la uscat până în martie. Trebuie să aşteptaţi un an până când îi veţi vedea înfloriţi; în ianuarie-februarie puteţi să plantaţi bulbii pe care i-aţi păstrat sau pe care i-aţi cumpărat, aşezându-i în vase joase umplute cu compost umed şi acoperindu-i cu nisip fin, la o temperatură de 16°C.

Pericole şi precauţii


Un insecticid pe bază de piretru este suficient pentru a elimina păduchii de plante care năpădesc frunzele mai tinere. Plantele în creştere nu trebuie
udate prea mult, iar bulbii în stare de repaus se păstrează în locuri uscate.

Specii


Allium christophii are mici flori mov care dau reflexe luminoase inflorescenţei. Este o specie originară de pe teritoriul fostei URSS şi din Iran. Allium giganteum are flori roz-liliachii care înfloresc în iunie. Originar din Himalaya, poate atinge un metru înălţime. Allium karataviense, originar din Asia Centrală, are floricele sub formă de steluţe de culoare roz-deschis. Allium mairei este o specie pitică originară din China, care atinge 15 cm înălţime. Florile apar în septembrie. Din Europa meridională, Allium moly are florile sub formă de stele de culoare galben-deschis, care înfloresc din iunie până în august; frunzele sunt lanceolate cu reflexe cenuşii. Allium oreophilum atinge 30 cm înălţime, are flori roz sub formă de stea care apar în iunie şi este originară din Turkestan. Allium roseum are flori în formă de stea de culoare roşu-aprins care înfloresc în iunie; este originară din zona mediteraneană occidentală. Allium schoenoprasum sau "arpagic" are frunze graţioase de culoare violetă şi frunze tubulare folosite pentru a condimenta brânzeturile şi salata. Allium siculum, înalt de mai mult de un metru, are inflorescenţe sub formă de umbelă care poartă floricele atârnătoare sub formă de clopoţei, de culoare crem cu picăţele roz.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Allium
4.6 din 5 bazat pe 11 voturi şi 1 părere.


 • Alexandra Raducanu
  Clasificare: 5 din 5 Allium
  Buna ziua,

  Eu am cateva seminte de allium.
  cand ar trebui sa le seman? In cate zile germineaza si la ce temperatura? Semintele se acopera?
  Stiu ca probabil va trebui sa astept ceva timp sa cresca, formeze bulb, infloreasca.

  multumesc,

  Alexandra
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (908.83KB)
Necesită Adobe® Reader®