Sitemap Site Map

Alyssum

Alisum
Alyssum - Alisum

Genul Alyssum cuprinde circa 150 specii anuale, bianuale şi perene, unele sub formă de arbust. Alisumul cel mai cultivat este o plantă care, primăvara sau la începutul verii, formează mici tufe înalte de cel mult 20-30 cm ce se acoperă cu flori de culoare galben-deschis, parfumate, reunite în corimbi lungi sau în racem. Are frunze mici, liniare sau ovale, de culoare galben-albicios acoperite de peri foarte fini; fructele sunt mici silicule.

Cultivare


Seminţele de Alyssum trebuie plantate la începutul primăverii, având grijă ca pământul de flori să nu le acopere mai mult de 1-1,5 cm, în mici vase puţin adânci, care vor fi acoperite până la apariţia noilor plante. Între ele trebuie să fie o distanţă de cel puţin 2,5 cm, deoarece cresc foarte repede şi deci se vor ocupa toate spaţiile goale, riscând, dacă sunt prea apropiate, să crească firave. Aceste plante preferă terenuri mai degrabă sărace, care nu reţin excesiv umiditatea. Lumina din belşug le favorizează creşterea. La fiecare 2-3 ani, când începe înflorirea, adăugaţi în apa cu care udaţi jumătate din doza recomandată de fertilizant lichid. Toamna şi iarna, speciile arbustive şi perene trebuie curăţate temeinic, în timp ce pentru toate celelalte este suficient să înlăturaţi inflorescenţele ofilite. În această perioadă trebuie redus udatul.

Reproducere


Înmulţirea se realizează prin însămânţare. Această operaţiune trebuie efectuată la sfârşitul iernii, într-un loc protejat sau la începutul primăverii. Răsadurile trebuie ţinute sub sticlă. Se pot obţine noi plante şi prin butaşi sau prin divizarea tufelor.

Specii şi soiuri


Alyssum argenteum are frunze oblonge şi, după cum spune şi numele, de culoare argintie. Este o specie mică şi cu flori galbene foarte numeroase care formează mici corimbi compacţi. Alyssum incanum preferă solurile nisipoase, are un aspect drept şi rigid, poate ajunge la 60 cm înălţime. Este o plantă pieloasă şi argintie, cu flori albe. Alyssyum maritimum este o specie anuală cu creştere rapidă, cu flori albe sau mov şi frunze liniare, argintii. Se remarcă în mod special varietăţile "Little Dorrit", cu flori albe, "Roşie O'Day", cu flori roz şi "Royal Carpet", cu flori mov intens. Cu o înălţime de până la 30 cm, Alyssum spinosum este o specie lemnoasă cu frunze ovale argintii şi flori albe parfumate, reunite în mici raceme. Alyssum saxatile are frunze oblonge, pufoase, lanceolate şi argintii. Florile, în mici raceme, se reunesc în corimbi cu multe frunze. Dacă nu este curăţată corespunzător, după înflorire se depreciază în câţiva ani. Între soiurile cele mai cunoscute amintim "Citrinum" gălbuie, cea mai căutată, şi "Fiore pieno", de un mare efect datorat florilor duble.

« Aloe
Aloe
Amaryllis »
AmaryllisAlyssum
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (918.22KB)
Necesită Adobe® Reader®