Sitemap Site Map

Amaryllis

Narcisa beladonă
Amaryllis - Narcisa beladonă

Originar din Africa de Sud, Amaryllis are flori graţioase de culoare roz, care adesea sunt confundate cu cele ale crinului amarilid (Hippeastrum), aparţinând aceleiaşi familii, dar mai potrivit pentru cultivarea în apartament. Amaryllis, însă, este mai rezistent. Este apreciat ca plantă de grădină sau de seră. Acest gen este format dintr-o singură specie, Amaryllis belladonna, din care au fost selecţionate numeroase şi foarte frumoase varietăţi. Tulpinile roşiatice, lungi de 60 cm, susţin flori (10-15 cm) în formă de pâlnie, care se deschid numai după ce cad toate frunzele. Bulbii otrăvitori nu trebuie lăsaţi la îndemâna copiilor.

Cultivare


Plantă ideală pentru un pervaz însorit, poate înflori din belşug dacă este aşezată într-un loc cald şi bine iluminat. Udaţi-o moderat până la apariţia frunzelor, după care, la începutul lui iunie, măriţi cantitatea de apă, menţinând terenul mereu umed. Fertilizarea trebuie făcută la fiecare două săptămâni cu adăugarea unui îngrăşământ lichid până la terminarea înfloririi. În august, frunzele se veştejesc şi asistăm la creşterea tulpinii şi apoi a florilor, care pot să dureze până în octombrie. Când perioada de creştere se termină, se reduc în mod treptat udările şi se îndepărtează florile ofilite şi frunzele moarte. În timpul iernii, bulbii trebuie depozitaţi în locuri ferite şi uscate, protejaţi cu un strat de frunze şi turbă. Pentru a stimula noua creştere şi a evita deteriorarea rădăcinilor trebuie să curăţaţi bulbii şi să înlocuiţi pământul de flori cu un nou amestec îmbunătăţit cu o lingură de făină de oase. Partea superioară a bulbului trebuie să iasă la suprafaţa solului. Noile plante vor apărea după mai multe săptămâni.

Reproducere


Perioada cea mai bună este în timp ce planta se află în repaus. Luaţi bulbilii care cresc la baza tulpinii şi puneţi-i în ghivece cu un diametru de 10 cm, folosind acelaşi compost ca şi la plantele adulte. La apariţia frunzelor fertilizaţi terenul la fiecare două săptămâni; aveţi răbdare deoarece florile vor apărea, probabil, după doi ani. Tinerele plante vor fi transplantate în fiecare an în vase din ce în ce mai mari.

Pericole şi precauţii


Frunzele pot fi atacate de coşenila făinoasă, care se combate curăţându-le cu o pensulă înmuiată în alcool metilic.

Soiuri


Varietăţile cele mai apreciate sunt "Kirstenbosch White", cu flori galbene şi "Alba", cu flori albe, galbene la mijloc.Amaryllis
4.4 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (892.6KB)
Necesită Adobe® Reader®