Sitemap Site Map

Asclepias

Asclepiade, iarba-bumbacului
Asclepias - Asclepiade, iarba-bumbacului

Speciile genului Asclepias sunt plante perene, cu frunze mereu verzi sau căzătoare. Iarba-bumbacului, una din denumirile comune (sunt multe altele ce caracterizează diverse varietăţi), se referă la seminţele înconjurate de un ciuf de peri mătăsoşi care uşurează însămânţarea. Florile, reunite în grup, apar din iulie până în septembrie, iar culoarea lor variază de la roşu-aprins la galben, roz, roşu-sân-geriu, dar se pot găsi în comerţ hibrizi cu flori bicolore. Dacă Asclepias se plantează într-un răzor, rădăcinile sale se dezvoltă foarte uşor şi se pot întinde la plantele din jur. Este deci mai bine să o plantaţi într-un ghiveci sau un hârdău. Toate speciile genului Asclepias înfloresc foarte frumos dacă sunt aşezate într-un loc călduros şi adăpostit.

Cultivare


La sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie, puneţi în ghiveci plantele recent cumpărate şi transferaţi-le într-un vas mai mare pe cele ale căror rădăcini au umplut complet vasul. Ghivecele potrivite pentru plantele mai mici pot avea diametrul de 15 cm, iar dacă doriţi să plantaţi mai multe la un loc, de până la 30 cm. Rădăcinile se aşază la o adâncime de 10 cm; aşezaţi înainte pe fundul vasului un strat drenat, apoi acoperiţi-le cu compost şi cu o mână de pietriş mărunt. După ce aţi presat compostul, udaţi uşor, menţinând tot timpul umezeală, dar evitând băltirea apei. La fiecare 3 sau 4 săptămâni adăugaţi fertilizant lichid. Plantele trebuie aşezate într-un loc ferit şi luminos. Dacă doriţi o plantă mai compactă, o puteţi tăia pentru ajustare chiar şi vara. Iarna speciile cele mai delicate trebuie aduse în casă; cele lăsate afară trebuie acoperite cu un strat de turbă, frunze uscate sau cenuşă. În timpul anotimpului rece, compostul trebuie să fie foarte puţin umed, până la apariţia primilor lăstari.

Reproducere


Diversele specii se pot înmulţi cu ajutorul însămânţării, dar metoda cea mai simplă este cea a divizării masei rădăcinoase, în timpul operaţiunii de transplantare, primăvara sau toamna. Ghivecele potrivite pot avea un diametru de 15 cm, iar temperatura trebuie menţinută constant la 13°C, timp de câteva zile.

Pericole şi precauţii


Dacă nu este udată suficient, florile cad, iar tulpinile se înnegresc la vârf. Plantele pot fi infestate de micul-păianjen-roşu, care poate fi îndepărtat cu un acaricid potrivit.

Specii


Originară din America tropicală, Asclepias curassavica este o specie perenă, sub formă de tufiş. Atinge o înălţime de 90 cm, dar tăiată în mod corespunzător, poate rămâne de circa 45 cm. Are frunze de culoare verde-închis şi flori de culoare roşu-sângeriu, care apar din iunie până în august şi din care iau naştere fructe "umflate" de peri mătăsoşi care conţin seminţele. Asclepias speciosa, de origine americană, are inflorescenţe axilare de mici flori roşii-purpurii, ce produc fructe atârnătoare foarte pubescente.

« Aralia
Aralia
Aster »
AsterAsclepias
4.5 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (887.29KB)
Necesită Adobe® Reader®