Sitemap Site Map

Aubrieta

Aubreţia
Aubrieta - Aubreţia

Originar din Asia Mică şi din Europa mediteraneeană, genul Aubrieta cuprinde 15 specii, dintre care doar una poate fi cultivată, Aubrieta deltoidea. Plantă nu foarte înaltă (atinge maximum 25 cm), ea este potrivită pentru îmbrăcarea zidurilor şi grădinilor stâncoase datorită aspectului său târâtor. Are tulpini ramificate, cu frunze de culoare cenuşie, iar florile mov, mai rar albastre sau roz, apar în perioada martie-iunie în mici raceme.

Cultivare


Aubrieta este o plantă care are nevoie de puţină îngrijire şi poate să fie folosită ca ornament pentru balcoane şi terase. Necesită un teren permeabilizat prin adăugarea de nisip fin 1/5 din volum. În fiecare an, înnoiţi 2,5-5 cm din stratul de pământ de suprafaţă, cu compost proaspăt. Udarea nu trebuie să fie abundentă, pentru a evita dezvoltarea excesivă a aparatului foliar în defavoarea înfloririi. Ca urmare, se recomandă eliminarea unei părţi din ramificaţie şi a florilor ofilite. Toamna şi iarna este suficientă o udare pe săptămână.

Reproducere


Se pot înmulţi prin seminţe, prin divizarea tufelor sau prin butaşi, în primul caz, seminţele trebuie plantate în februarie în sere calde sau reci. Când plantele pot fi manipulate, transferaţi-le în ghivece de 7-8 cm diametru şi, după ce au crescut suficient, plantaţi-le definitiv. Butaşii trebuie recoltaţi în lunile august-septembrie, folosind rămurelele obţinute prin tăiere şi curăţate de florile ofilite. Plantaţi-le într-un pământ de flori asemănător celui folosit pentru seminţe şi protejaţi-le într-o seră. Transplantaţi-le după ce le-au apărut rădăcinile. Divizarea tufelor poate fi efectuată în septembrie, iar plantele astfel obţinute sunt gata pentru a fi replantate.

Pericole şi precauţii


Aubrieta pot fi atacate de boala-albă, un mucegai albicios care acoperă frunzele şi tulpinile florale. Este produs de diferite specii de ciuperci, adesea de Albugo candida şi Cystopus candidus; pe frunzele atacate apar pustule sau băşicuţe albăstrii care se sparg la maturitate, eliberând o pulbere făinoasă, în timp ce tulpinile se deformează. Boala poate fi combătută de la apariţie, înainte ca florile să înflorească, cu sulf solubil. În caz că planta este foarte afectată, scoateţi-o din rădăcină şi ardeţi-o.

Specii şi soiuri


În cultivare, aproape toate sunt forme hibride numite Aubrieta x cultorum, care provin, în principal, din Aubrieta deltoidea. Sunt plante de înălţime mică şi care formează perniţe de culoare cenuşie. Florile au nuanţe de violet-intens şi înfloresc în aprilie şi mai. Foarte apreciate sunt varietăţile horticole cu culori foarte aprinse: "Dr. Muie" cu flori violacee, "Riverslea" cu flori roz, "Dawn" cu corole florale roz şi "Crimson Bedder" cu flori roşii.

« Aster
Aster
Aucuba »
AucubaAubrieta
4.6 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.83KB)
Necesită Adobe® Reader®