Sitemap Site Map

Bellis

Părăluţă, mica margaretă a pajiştilor
Bellis - Părăluţă, mica margaretă a pajiştilor

Mai frecvent cunoscută ca părăluţă, specia cea mai cunoscută (Bellis perenis) este o plantă erbacee, originară din Europa şi din America Centrală. În general, florile înfloresc în perioada martie-mai, dar în condiţii climatice favorabile, înflorirea poate fi foarte precoce. Prosperă într-un sol proaspăt şi bine fertilizat, planta tolerează şi alte tipuri de teren, chiar şi pe cel nisipos. Are nevoie de expunere însorită. Este recomandată, în special, cultivării în ghivece şi în jardiniere. Planta poate fi cultivată şi în borduri şi răzoare înflorite, alternată cu panseluţe şi Myosotis.

Cultivare


Părăluţa este o plantă cu o cultivare uşoară care nu are nevoie de îngrijire specială. Trebuie udată din abundenţă în timpul verii. După ce s-au ofilit, florile trebuie tăiate, atât pentru a stimula apariţia unor noi boboci, cât şi pentru a evita ca planta să se întindă prea mult. După înflorire efectuaţi despărţirea tufelor. În timpul toamnei şi iernii, trebuie să o udaţi săptămânal.

Reproducere


Însămânţarea se efectuează primăvara-vara în răsadniţe şi este metoda cea mai simplă pentru a înmulţi plantele Bellis. Toamna se transplantează în ghivece sau direct în pământ. Reproducerea se poate face şi prin intermediul divizării tufelor atât primăvara cât şi toamna, plantând direct plantele care au fost desfăcute.

Pericole şi precauţii


Una dintre ciupercile care infestează această plantă este Botrytis cinerea, mucegaiul-gri, care provoacă uscarea tulpinilor şi a frunzelor. Pentru a o combate se foloseşte un fungicid pe bază de ditiocar-bamat. Poate fi atacată şi de Septoria bellidis, care o pătează cu o culoare închisă galben-roşietică.

Specii şi soiuri


Bellis caerulescens, originară din Africa de Nord, este o plantă puţin cunoscută. Mică şi plăcută, are flori albăstrii care înfloresc primăvara. Bellis perennis are frunze ovoidale în formă de rozetă bazalâ, cu margini ondulate. Florile, simple sau duble, înfloresc în capituli solitari de diferite culori (alb, roz şi roşu). Această specie a dat naştere la diferite varietăţi, printre care "Pomponette", ale cărei flori, după cum spune şi numele, sunt în formă de pampoane, şi "Rob Roy" cu flori roşii. Bellis silvestris, care poate atinge înălţimea de 30 cm, provine din zona mediteraneană. Înfloreşte în lunile septembrie-octombrie, în capitule de 3 cm diametru; ligulele sunt roşietice.Bellis
4.7 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (755.69KB)
Necesită Adobe® Reader®