Sitemap Site Map

Bergenia

Giusepina
Bergenia - Giusepina

Cele 6 specii care aparţin acestui gen sunt toate originare din Asia Centrală. Plante erbacee, perene, de exterior, cu frunze mereu verzi, cu tulpini subterane în formă de rizomi, au frunzele coriacee, lucioase, necrestate şi ovale, de mari dimensiuni, ce capătă tonalităţi de roşu-maroniu în timpul iernii. Florile, de la roz la alb, pot apărea din februarie până în mai, în funcţie de climă şi sunt reunite în inflorescenţe susţinute pe o tulpină cărnoasă, lungă de 15-30 cm. Bergeniile pot fi plantate în borduri mixte sau, datorită faptului că pot fi plante-covor, sub pomi şi arbuşti. Sunt însă potrivite şi pentru cultura în ghiveci, pe terase şi balcoane.

Cultivare


Se adaptează foarte uşor la toate tipurile de sol. Primăvara şi vara preferă expunerea la penumbră sau umbră. În fiecare an, primăvara târziu, împrăştiaţi îngrăşământ organic în jurul plantei şi îndepărtaţi tulpinile florale veştejite. Toamna administraţi un fertilizant organic. Dacă bergeniile s-au dezvoltat prea mult, în lunile septembrie şi octombrie este necesar să le divizaţi. Având în vedere că sunt plante de exterior, nu necesită o protecţie specială în timpul iernii.

Reproducere


Toamna, bergeniile pot fi înmulţite prin divizarea rizomilor. Pentru a adăposti mai uşor noile tufe de frigul iernii, se recomandă plantarea fragmentelor divizate de rizom în ghivece, iar plantarea definitivă în aer liber se va face în primăvara care urmează. Dacă reprociicerea se face prin seminţe, operaţiunea trebuie făcută în mai-iunie.

Specii şi soiuri


Siberiana Bergenia cordifolia poate atinge 50 cm înălţime. Are frunze cărnoase rotunde, cordate la bază, şi flori roz-deschis, reunite în inflorescenţe dense care atârnă. Apreciate sunt varietăţile "Alba", "Grandiflora" şi "Purpurea". Bergenia crassifolia are flori roz-purpuriu sau lila, reunite în inflorescenţe dense şi frunze late, netede şi lucioase, care în timpul iernii capătă tonalităţi roşietice. Originară din Himalaya şi din China, Bergenia purpurascens are frunze netede, ovale, cu marginile uşor ondulate şi flori brun-purpurii. Înaltă de 20-30 cm, Bergenia stracheyi, de origine himalayană, are flori roşii cu vârful galben. Printre diversele soiuri amintim "Ballawley" cu flori roşii-purpurii, "Silberlicht" cu flori albe pătate cu roz şi "Sunningdale" cu flori liliachii.Bergenia
4.9 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.53KB)
Necesită Adobe® Reader®