Sitemap Site Map

Bignonia
Bignonia

Genul Bignonia cuprinde specii căţărătoare, caracterizate prin flori mari galbene sau galben-portocalii, de formă tubulară, campanulate şi inegale. Fructul este o capsulă bivalvă. Unele varietăţi se deosebesc prin tipul frunzelor, compuse sau simple. La cele cu frunze compuse asistăm la apariţia cârceilor, cu sau fără ventuze, cu care plantele se agaţă de suport.

Cultivare


Bignoniile se cultivă în aer liber mai ales în regiunile cu climă blândă; în regiunile mai reci pot fi aşezate pe balcoane sau în grădini doar vara. Sunt plante mai degrabă delicate, care trebuie să fie aşezate în locuri ferite de curenţi de aer rece. Preferă straturi de pământ argilos, bogate în substanţe organice şi necesită udări regulate în timpul sezonului vegetativ (primăvara-vara). Pentru a stimula creşterea ramurilor laterale pe care se realizează înflorirea, tăiaţi ramurile uscate şi scurtaţi-le pe cele prea dezvoltate în fiecare primăvară. Iarna nu lăsaţi ghivecele afară şi păstraţi stratul de pământ puţin umed.

Reproducere


Modul cel mai indicat pentru înmulţirea bignoniilor este prin marcotaj. Varietăţile se obţin în general prin altoire.

Specii


În cea mai mare parte, speciile cu frunze compuse le au pe acestea formate din două mici frunze şi un cârcel. Bignonia capreolata, nord-americană, înaltă de până la 5 m, are flori de primăvară roşii-portocalii, reunite în cime pedunculare (nu suportă temperaturi mai mici de 5-7°C). Bignonia carolinae are ramuri lungi de 50-80 cm şi flori alb-roz cu interiorul galben-deschis. Bignonia chamberlaynii, braziliană, este o specie viguroasă, cu frunzele formate din trei mici frunze ovale sau câte două mici frunze şi un cârcel, şi cu flori galben-aurii. Originară din Argentina. Bignona speciosa are flori mari, tubulare, de culoare liliachie cu pete purpurii. Bignonia venusta se evidenţiază prin abundenţa de flori portocalii în inflorescenţe care atârnă. Printre speciile cu frunze simple, Bigonia magnifica, originară din Columbia, se remarcă prin frunzele oval-eliptice şi prin florile reunite în racem compus, cu nuanţe de la liliachiu la roşu-purpuriu.Bignonia
4.5 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.99KB)
Necesită Adobe® Reader®