Sitemap Site Map

Bougainvillea

Buganvilea
Bougainvillea - Buganvilea

Originară din Brazilia subtropicală şi cultivată în mod obişnuit în regiunile de coastă mediteraneene, speciile genului Bougainvillea prezintă tulpini şi ramuri lemnoase şi spini ascuţiţi la maturitate, în vârful ramurilor se dezvoltă inflorescenţe în formă de racem compus, cu flori mici înconjurate de bractee subţiri ca hârtia, foarte frumoase, care ies în evidenţă contrastând cu frunzele lucioase, de culoare verde-închis.

Cultivare


În regiunile cu climă blândă, este posibilă cultivarea direct în pământ, în timp ce în zonele reci trebuie să o ţinem în ghiveci şi să o protejăm în timpul iernii. Pe tot parcursul anului oferiţi plantei multă lumină, dar vara aşezaţi-o într-un loc unde se poate bucura de razele directe de soare. Suportă şi temperaturi de peste 21 °C. Când rădăcinile umplu complet vasul, replantaţi-o la început de primăvară într-un pământ fertil. Când sunt adulte, pot atinge şi 1,8 m înălţime, de aceea primăvara trebuie tăiate cam la o treime. Udaţi-le de 2-3 ori pe săptămână, cât să fie suficient ca să se menţină pământul umed, dar evitaţi formarea bălţilor de apă. Vara, pentru a încuraja înflorirea şi producerea bracteelor, fertilizaţi de două ori pe săptămână cu un îngrăşământ potasic. Toamna şi iarna lăsaţi pământul să se usuce aproape complet între o udare şi alta. Aceste plante pot suporta temperaturi de sub 7°C fără ca rădăcinile să sufere, dar riscă să-şi piardă frunzele. În aceste cazuri este bine să tăiaţi ramurile şi să aşezaţi plantele într-un loc bine luminat şi aerisit.

Reproducere


Butaşii se recoltează în martie sau aprilie din mlădiţe tinere, având la bază o porţiune lemnoasă. După ce aţi tratat cu hormoni rizogeni partea tăiată, aşezaţi butaşii într-o răsadniţă la o temperatură de 21-24°C într-un compost amestecat cu nisip. Oferiţi-le iluminare indirectă, o umiditate ridicată şi acoperiţi răsadniţa cu o folie de plastic transparentă. După ce le-au dat rădăcinile (după circa 8 săptămâni), plantaţi butaşii într-un compost fertil.

Pericole şi precauţii


La începutul perioadei vegetative, Bougainvillea pot fi infestate de afide sau aleuroide, ce se pot combate prin stropire cu un insecticid special.

Specii şi soiuri


Popular numită floarea-de-hârtie, Bougainvillea glabra este o specie căţărătoare, viguroasă, cu frunze de culoare verde-închis şi inflorescenţe terminale în formă de ciorchine, formate din bractee cu aspect ca de hârtie. Au fost obţinuţi diverşi hibrizi cu bractee albe, galbene, roz, portocalii, roşii, purpurii şi câteodată, vărgate. Bougainvillea peruviana are frunze mai mici şi bractee roz-deschis. Şi din această specie au fost obţinute diferite varietăţi printre care "Buttiana", cu bractee de culoare roşu-viu, şi "Harrisii", cu frunze de culoare verde strălucitor cu urme galbene şi mici flori albe cu bractee purpurii reunite în mari ciorchini. Potrivită pentru cultivare în aer liber, Bougainvillea spectabilis are bractee violet-închis cu frunze uşor întortocheate.Bougainvillea
4.5 din 5 bazat pe 11 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (771.92KB)
Necesită Adobe® Reader®