Sitemap Site Map

Buddleia

Budleia, arbustul-fluturilor
Buddleia - Budleia, arbustul-fluturilor

Familia Budleiaceelor \n care sunt incluse aceste plante, cele mai multe de origine chineză, îşi datorează numele botanistului englez Adam Buddle; sunt arbuşti pereni care pot atinge 3 m înălţime, dar datorită deselor tăieri, este posibil să controlaţi creşterea şi să-i transformaţi în arbuşti de talie medie. Sunt apreciaţi în mod deosebit pentru înflorirea abundentă care poate avea loc iarna, primăvara sau vara. Există specii cu frunze căzătoare sau persistente, opuse, rar alternate, întregi sau dinţate, cu flori dotate cu o corolă tubulară sau campanulată şi reunite în inflorescenţe în formă de racem compus. Există numeroase varietăţi rezistente şi cu o cultivare simplă.

Cultivare


Dacă veţi cultiva Buddleia în ghiveci, la începutul perioadei vegetative, administraţi bălegar bine macerat sau adăugaţi fertilizant în apa de udat, o dată sau de două ori pe lună. Pentru a nu dăuna rădăcinilor, menţineţi terenul umed fără a permite formarea bălţilor de apă. Primăvara înnoiţi stratul superficial de pământ (2,5-5 cm), înlocuindu-l cu compost proaspăt. Toamna şi iarna, reduceţi udatul la o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile. Iarna tăiaţi bine planta, lăsând doar puţini centimetri de tulpină.

Reproducere


Însămânţarea este o metodă rapidă şi simplă, dar se poate întâmpla ca seminţele varietăţilor alese să nu încolţească. O altă soluţie este înmulţirea prin butaş erbaceu sau lemnos, pentru toate speciile şi doar lemnos pentru Buddleia alternifolia. Operaţia se efectuează primăvara sau toamna.

Specii


Buddleia alternifolia are o tulpină înaltă şi viguroasă, cu ramuri subţiri, aplecate şi mici flori liliachii, reunite la vârf în inflorescenţe. Frunzele sunt mici, căzătoare, înguste şi alterne. Specie sălbatică, Buddleia davidii se distinge prin frunzele mari, opuse, ascuţite, dinţate, căzătoare şi pieloase pe partea inferioară. Florile, de la galben la alb şi de la roz la roşu sunt dispuse în racem compus situat la vârf, lung până la 60 cm. Buddleia globosa, originară din Chile şi Argentina, este mai puţin sălbatică decât speciile precedente. Posedă frunze lanceolate, cu partea inferioară gri şi flori foarte parfumate, de la galben la portocaliu, grupate în inflorescenţe globulare, cu un diametru de 2 cm. Buddleia lindleyana, originară din China, produce vara târziu raceme compuşi cu flori mov-închis, lungi de 20 cm. Buddleia "Lochinch" are flori parfumate cu corolă violet, având în centru un "ochi" portocaliu.Buddleia
4.8 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (759.65KB)
Necesită Adobe® Reader®