Sitemap Site Map

Buxus
Buxus

Datorită adaptabilităţii sale deosebite, Buxus este un arbust foarte apreciat. Cultivarea sa este relativ simplă, deoarece se adaptează oricărui tip de sol, atât celor fertile, bogate în humus cât şi celor sărace şi calcaroase; în plus, suportă foarte bine atât expunerea directă la soare cât şi penumbra permanentă. Este des folosit ca gard viu şi borduri. În timp, poate atinge dimensiunea unui mic pom. Prezintă o coroană compactă de culoare verde-intens, compusă din mici frunze opuse, ovale, coriacee şi persistente. În aprilie produce flori galbene, nesemnificative, cu un miros puţin plăcut. Lemnul, de culoare gălbuie, tare şi greu, este foarte căutat datorită valorii sale comerciale deosebite.

Cultivare


Dacă veţi cultiva planta în ghiveci, la începutul primăverii înlocuiţi stratul superficial de pământ (5-10 cm) cu compost proaspăt şi, pentru a favoriza o creştere viguroasă, administraţi apă amestecată cu fertilizant lichid, măcar de două ori pe lună. În timpul perioadei vegetative, menţineţi terenul umed, dar nu foarte ud. Dacă veţi cultiva Buxus direct în pământ şi doriţi să formaţi un gard viu, aranjaţi butaşii care au dat rădăcini, la o distanţă de 30 cm unul de altul. Pentru a stimula ramificarea, tăiaţi lăstarii principali la o treime din lungime. La încetarea înfloririi efectuaţi o tăiere drastică: sunt arbuşti care suportă foarte bine modelarea formei lor. Gardul viu trebuie să fie tăiat în mod regulat, pentru a favoriza îndesirea. Suportă bine frigul, dar reduceţi udatul în timpul iernii.

Reproducere


Buxus se poate înmulţi prin seminţe, dar metoda cea mai eficientă este prin butaşi. Aceştia au nevoie de o perioadă ţie cel puţin doi ani pentru a face rădăcini şi pentru a fi plantaţi. Transplantarea se poate efectua din august până în februarie, cu pământul aferent.

Pericole şi precauţii


Frunzele de Buxus pot fi atacate de Monarthropalpus buxi, insectă dipteră care provoacă umflături ample pe frunze, cauzând deprecieri sensibile. Tăiaţi şi distrugeţi vegetaţia atinsă, pentru a evita răspândirea insectelor adulte. Între bolile fungice cea mai temută este cancerul ce poate ataca plantele bătrâne sau ramurile rupte; eliminaţi părţile infectate până când ajungeţi la lemn sănătos şi protejaţi-le cu iprodione şi apoi acoperiţi rănile cu mastic (sacâz).

Specii şi soiuri


După cum indică şi numele lui ştiinţific, Buxus balearica este originar din insulele Baleare. Poate atinge 5 m înălţime şi are frunze mari cu flori albe. Buxus microphylla var. japonica este un arbust cu frunze strălucitoare, de culoare verde-albastră. Buxus sempervirens, cu creştere foarte lentă, are frunze ovale de culoare verde-închis strălucitor.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Buxus
4.6 din 5 bazat pe 30 voturi şi 2 păreri.


 • Munteanu Ovidiu
  Clasificare: 5 din 5 Buxus
  Buna ziua.Vreau sa stiu cum se inmulteste buxus;de unde iau butasi?ce fac cu ei?unde si cum ii pun?Prin seminte cum se face ?Doresc sa stiu toti pasii de la A la Z.Multumiri.O zi frumoasa !!
  Postat pe


 • Ana Ionescu
  Clasificare: 5 din 5 Buxus
  Tai varfuri ramificate de buxus la sfarsitul lunii august si le ingropi jumatate in sol.
  Le uzi pana la venirea frigului.
  Primavara dau lastari noi. Succes
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (808.95KB)
Necesită Adobe® Reader®