Sitemap Site Map

Calceolaria
Calceolaria

Numele genului derivă din latinescul Calceolus, care înseamnă papuc sau pantofior, referindu-se la forma florilor. Sunt plante anuale, bienale sau perene, originare din America Centrală şi de Sud. Speciile bianuale înfloresc la un an după ce au fost semănate şi trebuie scoase după înflorire. Plantele anuale, când sunt cumpărate deja în stare adultă, trăiesc doar câteva luni. Frunzele mari şi late de până la 20 cm, cresc la baza plantei. Culoarea florilor este variabilă: poate fi roşie în toate tonalităţile, portocalie sau galbenă, adesea cu punctuleţe sau mici pete într-o nuanţă contrastantă.

Cultivare


Primăvara şi vara, udarea trebuie efectuată doar când suprafaţa solului începe să se usuce. Compostul nu trebuie să fie nici uscat în totalitate, dar nici prea ud. Administraţi îngrăşământ plantei la fiecare 15 zile, un fertilizant lichid, şi aşezaţi-o într-o poziţie bine iluminată, dar la adăpost de razele directe ale soarelui. Pentru a favoriza creşterea şi dezvoltarea florilor, asiguraţi-le o umiditate constantă. După vestejire, florile trebuie tăiate. Iarna, plantele tinere nu suportă temperaturi mai mici de 7°C şi trebuie udate doar atât încât solul să fie umed. În februarie trebuie plantate definitiv în ghiveci, asigurându-le un aer proaspăt şi o temperatură maximă în jur de 13°C

Reproducere


Calceolaria se înmulţeşte prin seminţe, în martie sau iunie, într-o răsadniţă pusă pe un pervaz cald sau într-o ladă mare rece. După ce aţi împrăştiat seminţele în mod uniform pe suprafaţa compostului, acoperiţi lada cu un ziar, pentru a le ţine la întuneric până la încolţire. Menţineţi compostul umed şi când încep să apară plăntuţele, îndepărtaţi ziarul. Când sunt destul de mari pentru a fi manipulate, transferaţi fiecare plantă într-un vas de 7-10 cm diametru, cu un pământ fertil.

Pericole şi precauţii


Pentru a evita vestejirea plantei, menţineţi compostul mereu umed şi creaţi umiditate pulverizând apă sau aşezând ghiveciul pe o tavă plină cu apă şi pietriş. Afidele (în special păduchele-verde) sunt cei mai mari duşmani ai calceolariei. Trebuie să le eliminaţi imediat, pulverizând insecticide speciale, deoarece proliferează în câteva zile.

Specii şi soiuri


Calceolaria crenatiflora se află la originea multor hibrizi cunoscuţi precum Calceolaria x herbeohybrida, plante ramificate, înalte de 30-60 cm cu frunze subţiri, ovale, uşor pieloase şi flori care variază de la galben la portocaliu, de la roz la roşu şi cărămiziu. De asemenea, cunoscută este şi varietatea "Grandiflora" cu flori mari galbene sau roşii, adesea pătate cu roşu-închis sau maron. Calceolaria multiflora-nana are frunze subţiri, cu marginea dinţată şi o multitudine de flori galben-portocalii sau roşii, la extremitatea ramurilor. Calceolaria polyrrhiza, originară din Chile şi Argentina, formează pernuţe înalte de 5-6 cm care, vara, se acoperă de flori galbene şi roşii.Calceolaria
3.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (811.37KB)
Necesită Adobe® Reader®