Sitemap Site Map

Calendula
Calendula

În antichitate florile de calendula erau folosite în scop terapeutic. Originară din Europa de Sud, această plantă este folosită pe larg la aranjarea bordurilor, în răzoare şi în grădini, pentru a umple jardinierele de pe pervazul ferestrelor sau vasele ornamentale. Culoarea florilor variază de la galben-deschis la por-tocaliu-strălucitor. Frunzele alterne sunt dese, uşor vâscoase şi de formă oblongă. Unele specii sunt pitice, altele pot atinge 50-60 cm înălţime.

Cultivare


Calendula oferă o înflorire viguroasă şi abundentă care se prelungeşte din vară până în toamnă. Tăiaţi florile veştejite, pentru a favoriza dezvoltarea celor noi. Primăvara şi vara evitaţi udarea excesivă, pentru a nu stimula dezvoltarea frunzelor în defavoarea florilor. Dacă aveţi o plantă perenă, executaţi toamna şi iarna tăierea ramurilor mai puţin frumoase, pentru a obţine o creştere viguroasă în primăvara următoare. În timpul sezonului rece, răriţi udatul atât cât să ajute la menţinerea unui teren umed.

Reproducere


Tocmai datorită adaptabilităţii deosebite şi a uşoarei germinări, Calendula este una din plantele cu care şi cei mai puţin experţi pot începe grădinăritul. Seminţele pot fi cumpărate sau luate de la plantele pe care deja le aveţi. În acest caz alegeţi florile de cea mai bună calitate şi înfăşuraţi-le cu un tifon, pentru a evita ca seminţele să se răspândească şi lăsaţi-le să se coacă pe plantă, însămânţatul se execută primăvara sau la începutul toamnei şi, în funcţie de climă, poate fi făcut în răsadniţe, în ghivece sau direct în pământ. Pentru a le face să crească mai viguroase, aşezaţi plantele la cel puţin 30 cm distanţă una de alta.

Pericole şi precauţii


Calendula este adesea ţinta afidelor, fie negre fie verzi, care o slăbesc şi îi provoacă malformaţii. Se îndepărtează cu insecticide specifice. Calendula poate fi atacată şi de o ciupercă - Cercospora calendulae, care face să-i apară pete maronii pe frunze. Se combate cu fungicide speciale.

Specii şi soiuri


Calendula officinalis este specia cel mai frecvent cultivată. Este o plantă anuală cu creştere rapidă şi înflorire în special vara, cu frunze lanceolate şi flori galben-portocalii. Au fost obţinute numeroase soiuri: "Lemon Queen", cu flori galbene, "Geisha Girl" cu flori duble de culoare portocalie, "Arth shades" cu culori foarte frapante, în tonalităţi de la galben la portocaliu, cu discul central maro, "Radio" cu flori duble şi creţe, de culoare portocalie.Calendula
4.5 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (755.41KB)
Necesită Adobe® Reader®