Sitemap Site Map

Callistemon

Calistemon
Callistemon - Calistemon

Aceste plante originare din Australia şi din Noua Caledonie sunt, în general, în formă de arbust, dar, în locul lor de baştină, unele specii capătă dimensiunile unor adevăraţi arbori. Sunt cunoscute datorită florilor asemănătoare unor perii pentru curăţat sticle, alcătuite din inflorescenţe cilindrice care au sute de stamine proeminente de culoare roşu-aprins sau roz, cu vârf galben, aranjate sub formă de rază la extremitatea ramurilor. Frunzele sunt lanceolate. Sunt plante ideale pentru începători, deoarece nu sunt exigente în ceea ce priveşte apa, solul şi temperatura.

Cultivare


Callistemon se dezvoltă bine la soare şi suportă bine temperaturi de 26°C fără a-i dăuna. În timpul perioadei vegetative, udaţi din abundenţă, dar evitaţi formarea bălţilor de apă pe pământ şi administraţi fertilizant lichid o dată la două săptămâni. Dacă rădăcinile au umplut vasul, în aprilie sau cel târziu în mai, transferaţi plantele într-un ghiveci de dimensiuni mai mari cu un compost fertil. Aşezaţi un strat de pietriş pe fund pentru a favoriza drenajul. Toamna şi iarna, temperatura nu trebuie niciodată să coboare sub 7°C şi udarea trebuie redusă în mod drastic. Udaţi atât cât să se menţină umed compostul, care trebuie să se usuce între un udat şi altul. Tăiatul trebuie efectuat la începutul toamnei, pentru a da plantelor o formă mai regulată.

Reproducere


Metodele cele mai bune pentru a înmulţi Callistemon sunt însămânţarea şi butaşii. Însămânţarea trebuie efectuată în martie-aprilie, dar plantele au nevoie de 3-4 ani înainte de înflorire. Vara luaţi butaşi lungi de 7-10 cm de pe ramurile care nu produc flori, cufundaţi tăietura şi lăstarul într-un preparat pe bază de hormoni rizogeni, apoi plantaţi butaşii într-o răsadniţă care să conţină turbă şi nisip în părţi egale. Asiguraţi-le un aer proaspăt, o temperatură în jur de 16-18°C şi un compost uşor umed. După ce le-au dat rădăcini, butaşii trebuie transferaţi în mici ghivece cu sol fertil şi se vor ţine într-un loc luminos.

Pericole şi precauţii


Dacă plantele capătă un aspect fragil şi bolnăvicios, au crescut probabil la prea multă umbră şi trebuie mutate într-un loc însorit. Vestejirea şi moartea frunzelor sunt adesea datorate unei udări excesive. Nu lăsaţi apă în farfurioarele ghive-celor. Coşenila făinoasă poate fi combătută folosind insecticide speciale. Dacă frunzele şi tulpinile tinere nu au fost atacate, ştergeţi părţile infectate cu o cârpă sau cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat.

Specii şi soiuri


Callistemon citrinus are ramuri acoperite cu un puf mătăsos şi frunze lanceo-late gri-verzi, lungi de 7 cm dese şi scorţoase. Face inflorescenţe de culoare roşu-viu cu miros de lămâie, lungi de 5-10 cm. Specia Callistemon pinifolius este rară, are flori de culoare verde-deschis, lungi de 5-7 cm şi frunze lungi şi subţiri. Callistemon salignus are flori (albe la varietatea "Alba") care înfloresc toamna. Atât speciile cât şi varietăţile au frunze foarte decorative, roşii la început şi care devin apoi de culoare verde-închis. Callistemon viminalis, arbust sau mic pom originar din Australia, face primăvara târziu sau la începutul verii, spice de flori de culoare roşu-strălucitor, lungi de 10-20 cm.Callistemon
4.5 din 5 bazat pe 10 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (816.88KB)
Necesită Adobe® Reader®