Sitemap Site Map

Campanula

Clopoţei
Campanula - Clopoţei

Din acest gen fac parte peste 200 de specii, în majoritatea lor perene şi originare din Europa. Campanula se pretează foarte bine la cultivarea în grădini cu piatră multă, pe ziduri scunde şi în coşuleţe suspendate, datorită efectului de "cascadă" creat de tulpinile acoperite cu flori. În acest caz este necesar să căptuşim vasul cu un strat de turbă umed pentru a face să crească umiditatea, vitală pentru dezvoltarea plantei.

Cultivare


Pentru a obţine o ramificare bună a tulpinilor şi o înflorire abundentă, Campanula trebuie aşezată pe toată durata anului într-o poziţie iluminată din plin, dar la adăpost de bătaia directă a razelor de soare; o iluminaţie insuficientă face ca tulpinile să crească lungi şi subţiri, iar florile să fie puţine. În perioadele calde trebuie stropită mai des, chiar şi în fiecare zi, stropind frunzele pentru a se putea păstra umiditatea. Dacă veţi cultiva clopoţeii într-un vas, adăugaţi la fiecare 10-15 zile un fertilizant lichid şi îndepărtaţi florile îndată ce se usucă, pentru a ajuta o înflorire prelungită pe tot parcursul verii. Udările trebuie să fie moderate, astfel încât compostul să nu se usuce. Spre sfârşitul iernii scurtaţi masiv tulpinile astfel încât să nu rămână mai lungi de 5-7 cm.

Reproducere


O metodă eficientă pentru a înmulţi clopoţeii este semănarea, care trebuie făcută în august, într-un compost special pentru seminţe. Asiguraţi o umiditate bună şi o temperatură de cel puţin 15°C. Plantele trebuie să fie gata pentru a fi răsădite la locul lor după circa 3 luni. Pot fi folosite ca butaşi tulpinile, lungi de 7-10 cm, rezultate din tăierea de la sfârşitul iernii. După ce le ţineţi cu baza într-un preparat de hormoni rizogeni, plantaţi-le într-un compost bogat în nisip cu granulaţie mare şi lăsaţi-le la umbră într-un loc umed şi la temperatura de 15°C. După ce apar rădăcinile, plantaţi-le în vase cu un compost normal în ce priveşte fertilitatea.

Pericole şi precauţii


O cantitate normală de apă este fundamentală pentru menţinerea unei bune sănătăţi a plantei. Udarea insuficientă poate provoca moartea frunzelor şi uscarea florilor şi a bobocilor. Pe de altă parte, o cantitate prea mare de apă poate duce la putrezirea rădăcinilor, încetarea înfloririi şi ofilirea întregii plante. O altă ameninţare o reprezintă micul-păianjen-roşu, care îşi face simţită prezenţa prin micile sale pânze întinse între flori şi boboci. Pentru combaterea lui, trebuie să folosiţi produse acaricide adecvate.

Specii şi varietăţi horticole


Înaltă de 25-30 cm, cu flori în diferite tonalităţi de albastru sau albe, Campanula carpatica este o specie rustică, ideală pentru grădinile cu multă piatră. Originară din nordul Italiei, Campanula isophylla are frunze rotunjite, cu marginea crestată. Depăşeşte rareori înălţimea de 15-20 cm, chiar dacă ajunge pe orizontală la 40-60 cm. Înflorirea este o explozie de clopoţei în forma de stea albastru-mov, cu diametrul de 2-3 cm. Printre varietăţile sale se remarcă "Alba" şi "Kristel", cu flori albe, şi "Mayi", cu flori şi frunze gri-verzui. Campanula latifolia, specie perenă de câmp, uneori mai înaltă de un metru, are flori în formă de clopot de culoare mov, de intensităţi diferite, lungi de 4-6 cm, care înfloresc în plină vară. Campanula poscharskyana, specie perenă viguroasă, originară din munţii Bosniei şi ai Croaţiei, are înălţimea de numai 20-30 cm şi este potrivită pentru a fi cultivată în grădinile cu piatră multă; are flori în formă de stea de culoarea lavandei, formând ciorchini largi, care înfloresc din vară până toamna. Campanula tomentosa, originară din Grecia, are flori de un albastru frumos, strălucitor, iar Campanula vidalii originară din Insulele Azore, are flori ca nişte clopoţei roz sau albi. lama, această specie trebuie protejată împotriva gerului.

« Camellia
Camellia
Canna »
Canna
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Campanula
4.7 din 5 bazat pe 6 voturi şi 1 părere.


 • Boteanu Ioana
  Clasificare: 5 din 5 Campanula
  am avut si eu aceste flori, sunt superbe dar le-am pierdut, am samanta din ele si nu stiu cum sa le inmultesc.
  Imi puneti da un sfat.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (836.54KB)
Necesită Adobe® Reader®