Sitemap Site Map

Canna

Cana cu flori mari
Canna - Cana cu flori mari

Plantă cu aspect zvelt, are frunze lanceolate de culoare verde-strălucitor sau purpuriu. În lunile de vară, tulpinile înalte, pline de frunze, sunt împodobite în vârf de grupuri de flori roşu-intens sau galbene, de formă tubulară.

Cultivare


Canna creşte în fiecare an din rizomul pus într-un compost format din părţi egale de turbă în bucăţi mari, frunze uscate şi putrezite, bălegar şi nisip. Trebuie udată moderat până la apariţia primilor muguri, apoi tratată o dată sau de două ori pe săptămână cu îngrăşământ lichid şi udată mai abundent în timpul perioadei de vegetaţie şi de înflorire. Tăiaţi florile când se ofilesc. Toamna, când frunzele încep să cadă, răriţi udarea până o întrerupeţi total. În regiunile cu clima blândă, rizomii pot să rămână în pământ; în celelalte cazuri trebuie scoşi din pământ, lăsaţi să se usuce o zi sau două şi curăţaţi de frunzele uscate şi de rădăcini. Acoperiţi-i apoi cu turbă umedă şi păstraţi-i la o temperatură de cel puţin 10°C.

Reproducere


Reproducerea se poate face prin divizarea rizomului, operaţie care se face în martie sau în aprilie, la apariţia primilor muguri. Dacă planta se află deja în vas, scoateţi rizomul din pământ, rupeţi părţile care au dat frunze noi şi plantaţi-le în vase cu diametrul de 20 cm cu acelaşi tip de compost ca acela al plantei-mamă. Dacă, însă, rizomii au fost păstraţi în turbă, aşteptaţi ca ei să încolţească menţinând compostul umed şi, apoi, procedaţi ca mai sus. O alternativă pentru înmulţire este semănatul. Pot fi folosite direct capsulele care conţin seminţe, după ce le-aţi ţinut în apă călduţă timp de 24 de ore sau le-aţi crestat cu grijă pentru a uşura germinaţia. Plantaţi seminţele la 1,5 cm adâncime într-un vas cu margini înalte, plin cu compostul pentru seminţe; puneţi-le într-un loc umbros şi menţineţi o umiditate constantă şi o temperatură de 20-24°C. La apariţia primelor două frunze de la fiecare plantă, lucru care se poate întâmpla de la 5 săptămâni până la 4 luni cel mai târziu, transplantaţi fiecare plantă nou-apărută într-un vas de 8 cm diametru umplut cu compostul obişnuit.

Pericole şi precauţii


Canna nu suportă deloc frigul şi, de aceea, este foarte important să fie protejată împotriva gerului. Este atacată de micul-păianjen-roşu, care trebuie îndepărtat cu acaricidul recomandat. Un alt duşman al plantei este păduchele verde care poate fi combătut cu insecticide pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi


Specia cea mai importantă este, poate, Canna indica, originară din Indiile Occidentale, care creşte sub forma unor tulpini lungi şi fără ramificaţii, înalte de până la 90 cm. Are frunze lucioase de un verde-deschis sau striate cu roşu şi flori de formă tubulară colorate de la roşu-stacojiu la galben. Hibridul Canna x generalis, poate cea mai cunoscută, cuprinde varietăţi ca: "Coq d'Or", cu flori galben-aurii, pătate şi striate cu brun-roşcat; "Queen Charlotte", cu flori galbene şi stacojii; "Striatus", cu flori portocalii şi frunze striate cu verde-deschis şi închis; "Mrs. Wallace", cu flori galbene, şi "President", cu flori stacojii.Canna
4.6 din 5 bazat pe 23 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (768.22KB)
Necesită Adobe® Reader®