Sitemap Site Map

Centaurea

Pesmă, mături
Centaurea - Pesmă, mături

Genul Centaurea cuprinde peste 500 de specii de plante erbacee originare din regiunile temperate, anuale, bianuale sau perene, apreciate mai ales pentru rusticitatea lor şi pentru efectul decorativ pe care-l dau florile şi frunzele. Tulpina este foarte ramificată, frunzele sunt netede sau acoperite cu un fel de puf, florile au forma unor ghemotoace rotunjite sau lunguieţe şi fructele sunt mici achene cu aspect mătăsos. Cultivat în prezent, a fost selecţionat dintr-o specie spontană care creştea din abundenţă, invadând lanurile de cereale împreună cu macul.

Cultivare


Plantaţi primăvara speciile anuale în pământul din grădină, la care aţi adăugat fertilizant, şi confecţionaţi-i un suport pentru ca vântul să nu-i rupă tulpina. Udaţi regulat. Pentru a uşura o înflorire continuă, rupeţi florile ofilite şi administraţi câte puţin îngrăşământ la fiecare 2-3 săptămâni.

Reproducere


Însămânţarea speciilor anuale se poate face atât în septembrie, cât şi în februarie, direct în locul prevăzut din grădină. Speciile perene se seamănă în martie într-o seră rece şi se transplantează în octombrie. Acestea ultime specii se pot înmulţi şi prin divizarea tufelor sau prin butăşire.

Specii şi varietăţi


Centaurea americana poate creşte până la un metru înălţime. Are tulpini ramificate, frunze alungit-lanceolate şi flori mov palid, formând inflorescenţe globuloase cu diametrul de 8-10 cm. Centaurea cyanus (vineţea sau floarea-grâului) este foarte ramificată, cu flori albastre. Se găseşte în varietăţi, cu floare simplă sau dublă, de diferite culori. Centaurea dealbata, originară din Caucaz, este o specie care creşte sub formă de tufă, înaltă de circa 90 cm, cu flori roz şi albe în centru, cunoscute şi ca flori tăiate, de pus în vaze. Hibridul Centaurea x imperialis este o plantă robustă cu flori parfumate şi foarte decorative (roz, alb, albastru ca lavanda) care atinge un metru înălţime. Amintim şi Centaurea macrocephala, care are lujeri simpli, înalţi de până la 80 cm, frunze oval-lanceolate şi flori galbene în corole solitare.Centaurea
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (950.25KB)
Necesită Adobe® Reader®