Sitemap Site Map

Chrysanthemum

Margaretă, crizantemă
Chrysanthemum - Margaretă, crizantemă

Genul cuprinde plante anuale, bianuale, perene, erbacee şi rizomatoase, cultivate pentru florile lor în formă de rozetă, de diferite forme, culori şi dimensiuni. Există numeroase specii (unele sunt incluse astăzi în genurile Tanacetum, Leucanthemum, Argyranthe-mum sau Dendranthema) şi o infinitate de varietăţi. Din moment ce producerea bobocilor florali este legată de fotosin-teză, prin reglarea artificială a expunerii la lumină înflorirea poate fi programată pentru sfârşitul lui octombrie - începutul lui noiembrie, perioadă în care crizantemele sunt căutate pentru sărbătorile de iarnă.

Cultivare


Plantele perene de câmp se pot cultiva în ghivece mari sau direct în grădină, pe un teren fertilizat, bine drenat şi expus la soare. Pentru a obţine o formă compactă şi o înflorire bogată, trebuie retezate regulat tulpinile ca să se stimuleze apariţia lujerilor laterali pe care vor apărea florile. Plantele cultivate în ghivece cer o udare regulată şi o fertilizare periodică în timpul fazei de creştere, până la formarea bobocilor; varietăţile cu tulpină înaltă trebuie susţinute cu suporturi speciale, dacă nu se doreşte ca ele să se reverse pur şi simplu liber din vasele suspendate. Dacă se doreşte ca rozetele să aibă dimensiuni mai mari pentru a fi folosite ca flori tăiate, trebuie îndepărtaţi toţi bobocii florali care apar de-a lungul lujerului şi lăsat doar cel din vârf care va înflori. Către sfârşitul lui august, când florile plantelor s-au ofilit deja, tăiaţi la nivelul pământului toţi lujerii plantelor perene, scurtaţi lujerii şi mutaţi într-un loc ferit varietăţile delicate şi smulgeţi-le pe cele anuale.

Reproducere


Margaretele şi crizantemele perene se înmulţesc uşor prin divizarea tufelor, primăvara şi toamna, sau prin butaşi, ierbosi sau semilemnoşi. Se pot utiliza ca butaşi porţiunile de lujer obţinute prin retezarea la vârf, ele fiind aranjate într-un compost preparat din pământ, nisip şi turbă în părţi egale, şi aşezate într-un loc umbros până când vor apărea rădăcinile. Varietăţile anuale vor fi însămânţate primăvara, direct în pământ; dacă plăntuţele sunt prea dese se răresc fără a le mai transplanta.


Pericole şi precauţii


Este sensibilă la diferite boli provocate de ciuperci (rugina albă, mucegaiul cenuşiu şi putrezirea rădăcinii), deseori favorizate de condiţiile improprii de cultivare. Evitaţi băltirea apei, însamânţarea prea deasă şi interveniţi, dacă este cazul, cu fungicide şi insecticide. În cazul unor atacuri virotice, care provoacă deformări ale lujerului şi decolorarea frunzelor, fiind foarte greu de combătut, este mai bine ca plantele infestate să fie îndepărtate.

Specii şi varietăţi


Chrysanthemum carinatum este aşa-numita margaretă în trei culori anuală, în mai multe varietăţi pitice sau, mai mult sau mai puţin, înalte (de la 30 la 60 de cm) şi în diferite combinaţii cromatice. Pentru grădinile de la munte, cu multă piatră, este ideală, însă, Chrysanthemum alpinum, specie perenă care creşte spontan şi în munţi, cu frunze gri-argintii crestate fin. Printre plantele perene de câmp, ideale pentru a fi cultivate la borduri, straturi sau ghivece, se află aşa-numitele crizanteme coreene, cu rozete simple sau duble, care înfloresc din septembrie până în noiembrie.
Foarte potrivită pentru zonele cu climă blândă este Chrysantehemum frutescens (sin. cu Argyranthemum frutescens), originară din Insulele Canare, cu flori albe cu mijlocul galben, asemănătoare cu margareta clasică de pe pajişti, care înfloreşte neîntrerupt aproape tot anul. În zonele cu climă rece poate fi cultivată în vase mari care pot fi puse la adăpost în timpul iernii. Din genul Chrysanthemum fac parte şi unele plante aromatice, cum ar fi obişnuita "iarbă a Sfântului Petru"- calapăr, calamfir (Chrysanthemum balsamita) cu frunze care miros a mentă şi se folosesc la condimentarea fripturilor, sau aşa-numita "arquebuse" (Chrysanthemum vulgare var. crispum), cu o aromă puternică datorită căreia este folosită la prepararea numeroaselor varietăţi de aperitive amare şi de lichioruri din plante.Chrysanthemum
4.7 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (947.6KB)
Necesită Adobe® Reader®