Sitemap Site Map

Cistus
Cistus

Genul Cistus, originar din sudul Europei, cuprinde 20 de specii şi numeroşi hibrizi apreciaţi pentru valoarea lor ornamentală pe terase şi în grădini. Este vorba despre arbuşti permanent verzi care, din mai până în iulie, unii chiar şi până spre sfârşitul verii, dau o mulţime de flori asemănătoare cu acelea ale trandafirului sălbatic. Există şi plante cu flori roz, roz-purpuriu sau magenta. Rezistente la vânturile de pe coasta mării, le priesc soarele şi clima blândă, dar, în regiunile reci, au tendinţa de a-şi pierde frunzele.

Cultivare


Transplantarea acestor plante se va face primăvara într-un compost care conţine calcar şi aranjând un ciob pe fundul vasului, astfel încât să se asigure un drenaj corect. Pentru următoarele transplantări, folosiţi vase cu un diametru din ce în ce mai mare, ajungându-se chiar la 45 de cm. Cistus trebuie să beneficieze de o expunere directă la soare; dacă este aşezată într-un loc bine aerisit, dar la adăpost de vânturile prea puternice, suportă chiar şi temperaturi foarte ridicate. Menţineţi compostul umed, dar fără ca apa să băltească în jurul plantelor şi, dacă acestea sunt cultivate în ghivece, în timpul perioadei de vegetaţie trebuie să le administraţi la fiecare 15 zile un fertilizant lichid. La sfârşitul primăverii, retezaţi ramurile înnegrite şi atinse de gerul de peste iarnă şi răriţi plantele, în special pe cele tinere, pentru a le stimula creşterea şi a asigura o formă corespunzătoare plantei. Nu uitaţi că nu trebuie să scurtaţi prea mult plantele mature, pentru a nu risca să compromiteţi creşterea mugurilor. Toamna şi iarna, aşezaţi plantele într-un loc ferit de îngheţuri şi de vânturile reci dinspre nord şi est. Pentru a evita îmbolnăvirea rădăcinilor, evitaţi udările prea abundente şi protejaţi ghiveciul cu un material termoizolant, care va fi îndepărtat primăvara.

Reproducere


Cistus se poate înmulţi prin butaşi şi prin seminţe, dar nu întotdeauna acest ultim procedeu dă rezultate în cazul hibrizilor. Butaşii, lungi de 10 cm, se obţin în iulie-august din ramurile apărute în acel an. După ce se îndepărtează frunzele de la bază, se îngroapă câte trei (la o adâncime de 5 cm), în ghivece de 8 cm diametru, umplute cu un compost de turbă şi nisip în părţi egale. Puneţi ghivecele în lădiţele pentru înmulţire, la o temperatură de 16°C sau protejaţi-le în săculeţi de plastic şi aşezaţi-le în locuri umbrite şi adăpostite. Când au apărut rădăcinile, scoateţi butaşii din lădiţe sau descoperiţi ghivecele şi puneţi plantele într-un loc protejat până în primăvară, când va avea loc răsădirea. Dacă, încă din august, creşterea rădăcinilor şi a lujerului este satisfăcătoare, plăntuţele pot fi sădite direct. Semănatul trebuie efectuat în martie, în ghivece din lut ars cu un compost special pentru însămânţare, aşezate într-o ladă rece. Când este suficient de viguroasă ca să poată fi manipulată, mutaţi fiecare plăntuţă în vase cu diametrul de 5-6 cm; apoi mutaţi-o într-un ghiveci de 10 cm în diametru pe care-l veţi aşeza într-o ladă rece pentru perioada de iarnă. Se va planta definitiv în aprilie.

Pericole şi precauţii


Răsucirea frunzelor şi o diminuare a înfloririi pot fi cauzate de o udare insuficientă în timpul verii, expunere redusă la lumină sau de lipsa unor substanţe nutritive. Pentru ca limacşii să nu roadă lujerii, presăraţi otrava specifică la baza vasului sau pe suprafaţa compostului.

Specii şi varietăţi


Originar din sud-vestul Europei şi din Africa de Nord, Cistus albidus este un mic arbust cu aspect compact care poate creşte până la înălţimea de un metru, are flori roz sau magenta, cu diametrul de 5-6 cm, adunate în grupuri de 3-8. Originar tot din sud-vestul Europei, Cistus ladanifer este un arbust care poate atinge înălţimea de 1,5 m, cu flori de 8-10 cm în diametru, caracterizate prin pete roşu-brune la baza petalelor. Hibrizii obţinuţi sunt numeroşi. Deosebit de potrivit pentru decorarea teraselor, vara, Cistus x lusi-tanicus este un hibrid pitic cu flori albe pătate cu roşu, având diametrul de 5 cm. Cunoscut şi prin foarte frumoasa varietate "Sunset", Cistus x pulverulentus este un mic arbust compact, cu flori roşii ca o cireaşă, de 5 cm în diametru, care, deseori ne pot oferi în dar o a doua înflorire, în septembrie. Cistus x purpureum, hibrid cunoscut încă din anul 1790, formează o tufă mereu verde, rotunjită, care, în timpul verii, se acoperă de flori roz-închis, de circa 7 cm în diametru şi cu pete maro la baza petalelor. Înalt de 75-90 cm este şi Cistus x skanbergii, arbust cu o poziţie verticală, cu frunze asemănătoare celor de salvie şi cu flori roz-palid de circa 4 cm în diametru. Cistus "Peggy Sammons" este un arbust cam sensibil la ger, înalt de circa un metru şi tot pe-atât în diametru, cu frunze verde-gri şi flori de un roz-lila palid, de circa 6 cm în diametru. Cistus "Silver Pink" este tot un arbust mereu verde, foarte rezistent, cu frunze lanceolate verde închis, care contrastează cu florile roz deschis pătate cu galben în centru şi de 8 cm în diametru.Cistus
5.0 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (803.92KB)
Necesită Adobe® Reader®