Sitemap Site Map

Clerodendrum

Clerodendron
Clerodendrum - Clerodendron

Genul cuprinde circa 400 de specii de arbuşti, copăcei şi plante căţărătoare, originare din regiunile tropicale şi subtropicale, mai ales din Africa şi din Asia. Sunt cultivate pentru flori, deseori parfumate, care înfloresc în formă penată, corimb sau racem, de regulă la sfârşitul verii.

Cultivare


Speciile de câmp sunt mai potrivite pentru a fi cultivate în grădină, într-un pământ fertil, bine drenat, la soare sau penumbră. Udaţi bine în perioada de creştere, apoi moderat. Creşterea este rapidă, dar plantele nu au o viaţă prea lungă, aşa că este bine ca, periodic, să se cultive plăntuţe noi care să le înlocuiască pe cele care se usucă.

Reproducere


Clerodendrum tricho-tomum se poate obţine uşor din seminţe, primăvara sau toamna; de multe ori, plăntuţele apar spontan la baza plantei-mamă. Se mai poate înmulţi şi prin marcotaj sau prin butaşi semi-lemnoşi, operaţie care se efectuează în august-septembrie.


Pericole şi precauţii


În general, plantele sunt rezistente la boli şi la atacul paraziţilor; dacă sunt cultivate în seră, pot fi atacate de coşenile, aleuroide (musculiţe albe) sau acarieni (păianjeni roşii).

Specii


Specia cel mai frecvent cultivată în grădini este Clerodendrum trichotomum, copăcel cu frunze căzătoare, rustic, originar din China şi Japonia, înalt de până la 5-6 metri. Florile sale albe, foarte parfumate, se desfac vara târziu şi sunt urmate de fructe mici de o culoare bleu-metalică, însoţite de bractee roşii. Clerodendrum bungei, tot de origine chinezească, este un arbust cu frunza căzătoare, viguros, înalt de până la 2 metri, potrivit pentru gard viu sau în grupuri izolate. Florile, roz-închis, sunt adunate la capătul tulpinii formând o inflorescenţă penată; înfloresc din vară până toamna. Clerodendrum thomsonae are în timpul verii inflorescenţe penate, cu flori formate dintr-un caliciu alb-crem din care se desface o corolă de petale roşii ce înconjoară staminele albe.Clerodendrum
5.0 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (864.75KB)
Necesită Adobe® Reader®