Sitemap Site Map

Clianthus

Cliantus
Clianthus - Cliantus

Genul Clianthus cuprinde două specii destul de delicate care pot fi cultivate sub cerul liber doar în regiuni cu climă blândă: Clianthus puniceus, originară din Noua Zeelandă, şi Clianthus formosus, australiană. Dacă sunt plantate în locuri calde şi adăpostite, la sfârşitul primăverii şi vara se acoperă de flori roşu-stacojii, în formă de gheare şi reunite în raceme.

Cultivare


Transplantarea trebuie efectuată din doi în doi ani, primăvara, într-un compost format dintr-o parte turbă, două de pământ fertil (humus) şi una de nisip. Specia Clianthus are nevoie de un compost bine drenat: aşezaţi un strat de cioburi de argilă sau de pietriş gros de 5-6,5 cm pe fundul vasului. Ramurile de Clianthus formosus nu au nevoie să fie ajustate, iar la Clianthus puniceus ajustarea se va face doar dacă planta formează o coroană prea largă, tăindu-se ramurile principale la înălţimea dorită sau tăind plantele la bază după perioada înfloririi. Aşezaţi planta într-un loc însorit şi protejat de vânturi şi udaţi-o din abundenţă din aprilie până la sfârşitul lui octombrie, lăsând compostul să se zvânte între o udare şi alta. Adăugaţi un fertilizant lichid la fiecare 3-4 săptămâni pe toată perioada creşterii. Toamna şi iarna, plantele de Clianthus au nevoie de o îngrijire deosebită, pentru a preveni căderea frunzelor. Aşezaţi vasul la adăpostul unui zid şi înfăşuraţi-l în folii de plastic, folosind şi un sistem de susţinere a plantei.

Reproducere


Clianthus puniceus se înmulţeşte cu uşurinţă în aprilie-mai preluând ca butaşi porţiuni de 10-13 cm, din ramurile laterale. Plantaţi-le într-un amestec de turbă şi nisip fin în părţi egale, menţinut uşor umed, într-o răsadniţă la temperatura de 18°C. Butaşii ar trebui să facă rădăcini după 3-4 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Dacă observaţi că au apărut păianjenii roşii, stropiţi frunzele pe faţa lor inferioară cu un acaricid specific. Dacă planta este atacată de păduchi, stropiţi direct frunzele şi vârfurile în creştere cu un insecticid sistemic.

Specii şi varietăţi


Clianthus puniceus poate atinge 3,6 m înălţime, chiar dacă în vas nu depăşeşte, în general, 1,8-2,1 m, şi planta trebuie susţinută cu un suport. Lujerii lungi au frunze de 13-15 cm compuse din 12 sau mai multe lamine mici. Destul de apreciată este varietatea "Albuş", care face flori alb-crem. Clianthus formosus este o specie de subarbust veşnic verde cu creştere lentă şi cu un diametru de 60-90 cm. Frunzele sunt gri-verzi şi acoperite, la fel ca restul plantei, de un puf gri-argintiu. Florile, formând grupuri de 5-6, sunt lungi de 5-6 cm şi au o pată mai închisă la culoare la baza vexilului.Clianthus
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (772.01KB)
Necesită Adobe® Reader®