Sitemap Site Map

Coreopsis
Coreopsis

Genul Coreopsis cuprinde 80-100 de specii erbacee, foarte modeste, destul de apreciate pentru culorile lor strălucitoare în ambianţa coloristică a grădinilor, de exemplu, în răzoarele de lângă un zid şi chiar şi pe terase, cultivate în jardiniere. Se adaptează la toate tipurile de terenuri şi au frunze cu lamine opuse sau alternate, simple sau divizate. Vara cresc mult şi înfloresc foarte frumos pe toată durata anotimpului. Florile sunt galbene (cu excepţia celor de Coreopsis roşea, care sunt roz) şi pot avea, câteodată, o pată roşie sau maro la bază. Sunt capitule care, la unele specii, pot fi solitare, axilare şi aşezate în exterior de-a lungul lujerului.

Cultivare


Dacă vreţi să obţineţi o înflorire abundentă, aşezaţi plantele de Coreopsis într-un loc în care să poată beneficia de lumina directă a soarelui, într-un sol moale şi afânat, în nici un caz argilos. Speciile care cresc mult în înălţime trebuie susţinute, pentru ca vântul să nu le culce la pământ. Florile ofilite trebuie îndepărtate pentru a ajuta la formarea unor boboci noi. Primăvara şi vara, udaţi de fiecare dată când observaţi că pământul s-a uscat, având grijă ca apa să nu băltească şi, dacă plantele sunt cultivate în vase, la fiecare 15-20 de zile adăugaţi în apa de udat puţin fertilizant sau bălegar bine macerat. Toamna sau iarna, îndepărtaţi speciile anuale şi tăiaţi-le drastic, la nivelul pământului pe cele rămase vii. Udaţi numai dacă pământul devine prea uscat.

Reproducere


Speciile anuale se înmulţesc prin însămânţare, toamna sau primăvara (semănatul de toamnă dă, totuşi, rezultate mai bune) direct în pământul din grădină. Dacă seminţele sunt plantate într-o răsadniţă, plăntuţele trebuie mutate în vase sau la locul prevăzut din grădină. Speciile perene se pot înmulţi şi prin divizarea tufelor, în timp ce pentru varietăţi, cea mai bună metodă de înmulţire este divizarea tufelor sau butăşirea, practicate ori în toamnă, ori primăvara. În acest ultim caz, dacă locuiţi în regiuni reci, puneţi butaşii la adăpost, în sere încălzite.

Pericole şi precauţii


Coreopsis poate fi atacată, uneori, de Oidium care poate fi combătut eficient prin tratarea cu sulf diluat în apa de udat. Din când în când, controlaţi dacă plantele nu sunt infestate cu păduchi şi, în cazul acesta, interveniţi cu un insecticid sistemic.

Specii şi varietăţi


Genul Coreopsis cuprinde specii anuale şi perene. Dintre primele amintim: Coreopsis drummondii, provenind din Texas, care nu depăşeşte înălţimea de 30 de cm şi are flori ligulate, galbene, cu pete maro la bază; Coreopsis lanceo-lata "Baby Sun", varietate cu aspect de tufă înaltă de circa 40 de cm, cu capitule galben-aurii care înfloresc de la sfârşitul primăverii până la jumătatea verii; Coreopsis tinctoria, destul de apreciată pentru grădini, care are frunze compuse şi flori ligulate galbene, cu pete maro la baza ligulei (sunt apreciate varietăţile "Purpurea", "Nana" şi "Marmorată"). Dintre speciile perene, cele mai răspândite sunt: Coreopsis grandiflora, originară din America de Nord, cu frunze opuse, întregi şi lanceolate şi flori galbene de 5 cm în diametru (dintre varietăţi, cele mai cunoscute sunt "Badengold" şi "Perry's Variety"); Coreopsis roşea, de asemenea din America de Nord, care nu depăşeşte 60 cm înălţime şi are flori sub formă de capitul roz; Coreopsis verticillata, înaltă de maximum 60 de cm, cu frunze despărţite în segmente subţiri şi flori galbene.Coreopsis
4.3 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (829.89KB)
Necesită Adobe® Reader®