Sitemap Site Map

Cosmos
Cosmos

Din cele 25 de specii care fac parte din genul Cosmos, doar două sunt perene (Cosmos diversifolius şi Cosmos atrosanguineus), dar sunt considerate la fel ca şi celelalte, adică anuale. Cu lujerii foarte ramificaţi, îşi găsesc în mod ideal locul în grădini, unde florile lor, formând capitule ca ale margaretelor, în culori de la alb la roz, de la galben la portocaliu, dau un aer vesel straturilor, ghivecelor mari şi jardinierelor. Înflorirea, întotdeauna abundentă, are loc de la începutul verii până la sfârşitul toamnei.

Cultivare


Aceste plante nu cer prea mult din punct de vedere al expunerii, dar terenurile, fertile sau tratate cu îngrăşăminte, duc la o abundenţă mai mare a frunzelor decât a florilor. Din acest motiv, dacă sunt cultivate în ghivece sau în jardiniere, trebuie să le asiguraţi un compost format din o treime pământ de grădină, o treime turbă şi o treime nisip pentru a uşura drenajul apei. Pentru a stimula apariţia unor boboci noi, îndepărtaţi florile ofilite. Toamna şi iarna, speciile anuale trebuie smulse, dar dacă aveţi o specie perenă şi vreţi s-o cultivaţi ca atare, tăiaţi-i ramurile prea lungi şi protejaţi-o de gerul iernii, ducând 18 vasele la adăpost. Varietăţile care cresc mult în înălţime trebuie susţinute cu scăriţe din lemn pentru a se evita ruperea lujerilor sub greutatea florilor sau din cauza vântului.

Reproducere


În cazul în care clima este prea rece, metoda cea mai sigură de înmulţire este prin seminţe într-o răsadniţă. În acest caz, plăntuţele vor trebui mutate ulterior în vase sau în pământul din grădină şi protejarea plantei va face ca înflorirea să se producă mai devreme. În cazul unei clime blânde, însămânţarea se poate face primăvara direct în pământ şi florile vor începe să apară din septembrie. Speciile perene se reproduc prin divizarea tufelor.


Specii


Cosmos atrosanguineus atinge înălţimea de 60 de cm şi are rădăcini bulboase, asemănătoare cu cele ale daliei. Din iulie până în noiembrie are o splendidă podoabă florală roz. Cosmos bipinnatus atinge o înălţime de 1,2 metri, un frunziş verde-deschis şi flori de până la 10 cm în diametru, în diferite nuanţe de culori (de la alb la crem, de la roz la violet şi la purpuriu). Înaltă de maximum 40 cm, Cosmos diversifolius are flori care merg de la alb-rozaliu la purpuriu. Cosmos sulphureus atinge un metru înălţime şi are flori galbene. Aceste patru specii sunt originare din Mexic.Cosmos
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (839.77KB)
Necesită Adobe® Reader®