Sitemap Site Map

Cotinus
Cotinus

Considerate într-o vreme ca făcând parte din genul Rhus, cele trei specii de Cotinus sunt arbuşti sau copăcei originari din sudul Europei, din China şi din Himalaya. Sunt cultivate izolat pe pajişti pentru efectul lor decorativ, sau în combinaţie cu alţi arbuşti pe peluze, pe terase sau în curţile interioare. Sunt plante cu frunze căzătoare, simple, alterne şi rotunjite, lucioase pe faţa inferioară, şi care capătă toamna nuanţe foarte sugestive, ca de flacără. La aceasta se adaugă şi efectul ornamental al inflorescenţelor, persistente şi catifelate, cu peri mărunţi mătăsoşi, de un roz-deschis.

Cultivare


Toamna sau iarna sunt anotimpurile ideale pentru a planta în orice pământ de grădină, eventual adăugând şi turbă. Aşezându-le pe un loc însorit, dar la adăpost de vânturi, veţi obţine un dublu rezultat: o perioadă dublă de înflorire şi tonalităţi mai vii ale frunzişului, toamna; în acelaşi timp, veţi ajuta plantele să reziste mai bine la frigul iernii. La sfârşitul iernii sau, în funcţie de climă, la începutul primăverii, tăiaţi ramurile afectate. În luna aprilie împrăştiaţi la baza plantei bălegar macerat sau un alt îngrăşământ organic şi începeţi să udaţi în mod regulat.

Reproducere


Semănatul este o metodă sigură doar pentru specii, nu şi pentru varietăţi, cu condiţia să reuşiţi să găsiţi materia primă, adică seminţele, foarte greu de procurat. În general, se optează pentru butaşi îngropaţi, butaşi de rădăcini sau din fragmente semilemnoase ale tulpinii (totuşi, acestea din urmă fac destul de greu rădăcini).

Pericole şi precauţii


Principalul duşman este o ciupercă parazită care se strecoară prin scoarţă în timpul perioadei de vegetaţie şi se răspândeşte în ţesutul lemnos până când usucă toate ramurile. Se combate destul de greu. Este necesar să se reteze ramurile afectate până la partea sănătoasă, îndepărtând şi o porţiune neafactată din aceasta.

Specii şi varietăţi


Cotinus americanus este un copac cu frunze căzătoare care atinge o înălţime de 5 metri, cu frunze simple, ovale şi verzi care, toamna, capătă nuanţe de un roşu-aprins, trecând mai apoi la violet-deschis şi, în final, la galben. Înfloreşte în iulie. Cotinus coggygria este un arbust sau un copăcel cu coroană mult lăţită şi care poate atinge înălţimea de 4 m. Toamna, frunzele lui capătă tonalităţi splendide, iar fructele sunt gri. Florile galbene formează inflorescenţe penate pufoase care rămân mult timp atârnate de ramuri. Specia are numeroase varietăţi, cum ar fi "Royal Purple", cu frunze roşu-purpurii închis care devin toamna de culoare roşu-închis.

« Cosmos
Cosmos
Crocus »
CrocusCotinus
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (765.42KB)
Necesită Adobe® Reader®