Sitemap Site Map

Cyclamen

Ciclamă
Cyclamen - Ciclamă

Ciclamele sunt plante cu tuberculi care, dacă sunt cultivate cu grijă, pot înflori timp de 3-4 ani, asigurând grădinii voastre o gamă infinită şi variată de tonalităţi cuprinse între alb-roz şi violet. Din partea mai scobită a tuberculului, cea superioară, se dezvoltă frunzele şi florile, iar din cea inferioară, convexă, se dezvoltă rădăcinile. Deoarece unele specii înfloresc în lunile de iarnă, aceste plante se găsesc de vânzare de la începutul lui septembrie până la Crăciun.

Cultivare


Dacă veţi cultiva iarna ciclamele, în ghiveci, udarea va fi făcută cu multă atenţie, pentru că apa nu trebuie să băltească astfel încât tuberculii să putrezească; de aceea, metoda cea mai bună este să se toarne apa în farfurioara de sub vas şi să se lase acolo timp de 20 de minute, aruncând apoi lichidul neabsorbit de plantă. Nu turnaţi de sus pentru că apa se poate aduna în cavitatea tuberculului, făcându-l să putrezească. Când apar primii boboci de floare, planta trebuie protejată de frig, să aibă lumină suficientă şi să primească o dată la 2-3 săptămâni un fertilizant lichid adăugat în apa de udat. Când începe să înflorească, asiguraţi-vă că pământul este umed, dar nu noroios. Îndepărtaţi florile şi frunzele pe măsură ce se ofilesc şi se usucă, smulgându-le cu forţa direct din tubercul. Pentru a face ca planta să intre într-o stare de repaus, de pe la sfârşitul primăverii reduceţi treptat udările şi, chiar şi vara, este necesar să menţineţi umed pământul doar în jurul tuberculului. Aveţi grijă întotdeauna să nu lăsaţi resturi de frunze prinse de tubercul. Dacă ghiveciul s-a umplut cu rădăcinile care s-au îndesit prea mult, aşteptaţisă se termine perioada de înflorire, apoi efectuaţi mutarea, folosind un amestec de compost pentru grădină format din pământ cu frunze uscate, turbă şi nisip în părţi egale. De asemenea, aşezaţi câteva cioburi de lut, pe fundul vasului pentru a se uşura drenajul.

Reproducere


O metodă excelentă de înmulţire este însămânţarea, care trebuie efectuată între lunile iulie şi septembrie, într-o răsadniţă cu un pământ de bună calitate (humus) amestecat cu puţin nisip grosier. Păstraţi răsadniţa la o temperatură de 18-24°C, la umbră şi într-un loc cald, controlând-o în fiecare zi pentru a fi siguri că pământul este uşor umed. Germinaţia ar trebui să înceapă după 5-6 săptămâni. Când plantele sunt destul de mari pentru a fi manipulate, mutaţi-le în vase de 5 cm, menţinând compostul umed şi o temperatură de 15-18°C. În funcţie de creşterea plantelor, mutaţi-le în vase din ce în ce mai mari, până la cele de maximum 10-15 cm pe tot parcursul anului de după semănare. Înmulţirea se mai poate face şi prin divizarea tuberculilor. Primăvara târziu, scoateţi pământul de la rădăcini şi împărţiţi tuberculul astfel încât fiecare segment să aibă câţiva muguri. După aceea, plantaţi fiecare segment într-un vas şi ţineţi-l într-un loc răcoros.

Pericole şi precauţii


Nu udaţi planta prea mult pentru că tuberculii şi rădăcinile pot putrezi. Trebuie să găsiţi pentru ea un loc uscat şi bine aerisit şi s-o udaţi, turnând apa în farfurioara de sub vas. Îndepărtaţi frunzele deteriorate. Nu expuneţi planta la razele directe ale soarelui, la o temperatură prea ridicată sau într-o atmosferă prea uscată, pentru a evita răsucirea frunzelor.

Specii şi varietăţi


Delicatele flori ale speciei Cyclamen balearicum, care înfloresc în număr mare din martie până în aprilie, sunt de culoare alb-roz, în timp ce acelea ale speciei Cyclamen graecum au nuanţe diferite, de la roz-pal la roz-gălbui. Cyclamen libanoticum care, după cum indică şi numele, provine din Liban, are frunzele verde-închis, deseori în nuanţe gălbui, de culori diferite pe faţa inferioară şi are florile roz-violet împestriţate. Cyclamen persicum provine din Africa de Nord şi din regiunile orientale ale Mării Medi-terane; frunzele sale cordate sunt verde-închis cu zone gri, florile variază de la alb la roz, de la violet la purpuriu. Numeroase sunt şi varietăţile, printre ele numărându-se "Bonfiore" cu flori stacojii, "Candlestick" cu flori roz şi ciungi mai întunecate, "Rococo" cu flori roz mai mult sau mai puţin intens şi cu petale cărnoase crestate pe margini şi "Vogt's double" care este caracterizată prin florile sale duble în diferite nuanţe de roz.

« Crocus
Crocus
Cytisus »
CytisusCyclamen
4.7 din 5 bazat pe 24 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (856.04KB)
Necesită Adobe® Reader®