Sitemap Site Map

Cytisus

Salcâm galben, grozamă
Cytisus - Salcâm galben, grozamă

Acest gen, originar din Europa, din Asia Mică şi din Africa de Nord, cuprinde plante cu aspect de tufă sau de copăcel, cu caracter rustic, care se pretează foarte bine la cultivarea în grădini şi pe terase. Primăvara, se acoperă de ciorchini de flori galbene sau albe asemănătoare cu nişte fluturi, deseori parfumate. Este ideal ca ele să fie plasate într-un colţ cu foarte mult soare.

Cultivare


Dacă veţi cultiva aceste plante în ghivece, atunci când rădăcinile vor creşte prea mult, trebuie să răsădiţi (mutaţi) plantele în luna mai sau în iunie, îndată după perioada de înflorire. Plasaţi plantele într-un loc aerisit şi la soare şi udaţi-le din abundenţă din mai până în octombrie, adăugând fertilizant lichid o dată la două săptămâni, în perioada de înflorire. Îndepărtaţi florile ofilite. Între octombrie şi februarie, protejaţi plantele de ger şi udaţi doar cât este necesar ca să nu se usuce compostul.

Reproducere


Butaşii se obţin, între aprilie şi mai, din lăstarii tineri semilemnoşi împreună cu o porţiune din tulpină. După plantarea într-un compost special pentru însămânţat amestecat cu puţin nisip, se păstrează la o temperatură de 21-24X, menţinându-se o umiditate potrivită, si la adăpost de razele directe ale soarelui până când apar primele rădăcini. Însămânţarea, în schimb, trebuie efectuată în martie, într-un compost pentru seminţe, la o adâncime de 5-6 mm. Folosiţi o răsadniţă pentru semănat, păstrând-o la o temperatură de 18-21°C, într-un loc umed şi umbrit; plăntuţele pot fi transplantate când ajung la înălţimea de 6-7 cm.

Pericole şi precauţii


Frunzele şi mugurii pot fi atacaţi de păduchele verde, iar păianjenul roşu poate provoca decolorarea frunzelor când îşi ţese pânza pe faţa lor inferioară. Ambele insecte pot fi combătute cu produsele specifice.

Specii şi varietăţi


Cytisus canariensis se aseamănă cu Cytisus racemosus. Amândouă speciile ating înălţimea de 1,8 m, au frunze verde-închis, obovate şi flori galbene; Cytisus canariensis are, însă, frunzele mai plăpânde şi flori de un galben pal şi mai puţin numeroase. Deosebit de bogată în ciorchini de flori galbene şi parfumate este Cytisus filipes, un arbust cu ramurile subţiri şi întortocheate, iar Cytisus supranubius are şi ea flori parfumate, dar de culoare galben-crem. Cytisus scoparius, cu flori galben-intens, creşte spontan şi în Italia. Cytisus x praecox "Allgold" arbust rustic cu frunze căzătoare, înalt de peste un metru, are ramuri arcuite şi flori galben-închis.Cytisus
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (754.21KB)
Necesită Adobe® Reader®