Sitemap Site Map

Datura

Ciumăfaie
Datura - Ciumăfaie

Genul Datura este originară din America tropicală şi de pe platourile andine, unde creşte ca arbust viguros sau chiar ca adevăraţi copaci cu un frunziş bogat şi flori spectaculoase. Tocmai datorită originii sale tropicale, această plantă are nevoie de o ambianţă caldă, cum ar fi o seră sau o verandă. Este necesar ca toate manevrele legate de întreţinerea plantei să fie făcute cu cea mai mare precauţie, pentru că seva sa conţine un alcaloid foarte toxic. Atrag atenţia în special florile, asemănătoare cu nişte clopoţei mari care atârnă, cu marginile ascuţite şi uşor ridicate în sus; pot atinge 30 cm lungime; deseori sunt foarte parfumate şi au nuanţe delicate de la alb la roz şi de la galben la portocaliu. Înfloresc în număr mare din iunie până în august. Frunzele sunt moi şi uşor catifelate.

Cultivare


Speciile din genul Datura au nevoie de un mediu cald sub acţiunea directă a razelor de soare şi vara pot suporta temperaturi de până la 27°C Udaţi-le la fiecare două zile şi, în perioada de vegetaţie, adăugaţi la fiecare două săptămâni un îngrăşământ lichid dizolvat în apa de udat. Din septembrie până în aprilie răriţi udările, asigurând puţină apă doar în zilele mai însorite, atât cât să se umezească puţin pământul. Sfârşitul lui septembrie este şi momentul potrivit pentru a ajusta ramurile plantei: dacă vreţi ca ea să-şi menţină aspectul originar, scurtaţi ramurile lemnoase; dacă vreţi ca ea să aibă o creştere mai mare în volum şi un aspect de tufă, limitaţi-vă doar la retezarea ramurilor care cresc în dezordine (nu uitaţi să purtaţi întotdeauna mănuşi, pentru a evita contactul cu seva otrăvitoare a plantei). Toamna şi iarna, planta trebuie protejată de temperaturi sub 7°C

Reproducere


Datura se înmulţeşte prin butaşi semilemnoşi cu lungimea de 15-18 cm care se obţin în mai. Ungeţi locul tăieturii cu hormoni rizogeni şi planaţi-i într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale. Aşezaţi-i la umbră, dar la o temperatură de circa 24°C, şi menţineţi pământul umed până la apariţia rădăcinilor. Când este cazul, mutaţi plăntuţele într-un compost adecvat.

Pericole şi precauţii


În lunile mai calde asiguraţi-vă că planta nu este atacată de Coccinella făinoasă. Această insectă trebuie tratată cu uleiuri albe activate cu esteri fosforici. Deoarece aceste produse sunt foarte toxice, trebuie să le utilizaţi cu precauţia necesară, iar tratamentele trebuie efectuate în perioada de iarnă, când plantele nu au frunze.

Specii


Datura chlorantha are flori galbene, spectaculoase şi cu parfum delicat. Originară din Ecuador, Datura mollis este apreciată pentru florile care au nuanţe de la roz-pal la roz-roşcat, uneori cu reflexe portocalii. Datura sanguinea are un frunziş moale acoperit cu un puf fin şi flori lungi de 20 cm, de culoare albă cu nuanţe de galben-portocaliu aprinse, pe partea internă a corolei. Datura suaveolens are flori albe striate cu verde, cu un parfum intens. Multe specii de Datura au fost asimilate astăzi de genul Brugmannsia.Datura
4.1 din 5 bazat pe 9 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (798.25KB)
Necesită Adobe® Reader®