Sitemap Site Map

Delphinium

Nemţişor, gheata-cătanei
Delphinium - Nemţişor, gheata-cătanei

Gen care cuprinde circa 250 specii de plante anuale, bianuale şi erbacee perene, cultivate pentru lungile inflorescenţe terminale, cu flori neregulate în formă de cupă, cu o corolă în formă de pinten. Numeroasele varietăţi sunt împărţite, în general, în trei grupuri: Belladonna, Pacific şi Elatum. Din ultima categorie fac parte cele mai multe dintre plantele perene cultivate în grădini, cu inflorescenţe splendide, compacte, în formă de spice cu flori simple, semiduble sau duble. Varietăţile Belladonna au inflorescenţe laxe şi ramificate şi flori simple cu corola în formă de capişon. Hibrizii denumiţi Pacific sunt cei cultivaţi ca plante anuale sau bianuale. Toate părţile plantei sunt otrăvitoare şi dacă sunt ingerate pot cauza tulburări gas-trointestinale grave; chiar şi contactul cu frunzele poate provoca, la persoanele hipersensibile, iritaţii ale pielii şi dermatite alergice.

Cultivare


Aceste plante au nevoie de un teren fertil, bogat în humus, bine drenat şi o poziţie la loc deschis şi în plin soare. Dintre puţinele varietăţi pitice, cele mai multe plante au nevoie să fie susţinute cu suporturi din trestie sau din lemn, care trebuie instalate când plantele sunt încă mici, pentru a nu le vătăma rădăcinile. Pe timpul perioadei de creştere, udaţi din abundenţă şi administraţi periodic îngrăşăminte. Stimulaţi apariţia unor noi flori, tăind regulat inflorescenţele ofilite. Sunt plante care se pretează în special la grădinile de munte, pentru că nu suportă căldurile prea mari de vară.

Reproducere


Plantele anuale şi bianuale, precum şi unele varietăţi de Delphinium elatum, se pot înmulţi prin seminţe, toamna sau primăvara. Cei mai mulţi dintre hibrizi se reproduc prin divizarea tufelor sau prin butaşi, folosindu-se porţiuni de la baza lujerului (7-10 cm) prelevate la începutul primăverii.

Pericole şi precauţii


Delphinium sunt plante destul de delicate, supuse atacurilor unor insecte care perforează frunzele, ale melcilor cu cochilie şi ale limacşilor care deteriorează frunzele. Dintre bolile cauzate de ciuperci, făinarea şi mucegaiurile pot crea probleme; în asemenea cazuri, este nevoie de o aerisire mai bună şi trebuie administrate substanţele anticriptogamice specifice.

Specii şi varietăţi


Hibrizii de Delphinium elatum sunt, de regulă, împărţiţi în trei categorii, în funcţie de talie: scunzi (sub 1,5 m), mijlocii (1,7 m) şi înalţi (2 m). Dintre cei mai înalţi amintim "Fanfare" cu flori semiduble de culoare mov-închis argintiu, cu un "ochi" central alb şi "Berghimmel" cu flori simple albastru-azuriu. Câteodată, culoarea florilor poate varia, în funcţie de tipul de teren în care cresc: solurile acide pot duce la tonalităţi de-a dreptul verzui. Toate varietăţile din acest gen sunt ideale şi ca flori tăiate, de pus în vaze.

« Datura
Datura
Deutzia »
DeutziaDelphinium
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (768KB)
Necesită Adobe® Reader®