Sitemap Site Map

Deutzia
Deutzia

Originar din China şi Japonia, genul Deutzia cuprinde cam cincizeci de specii de arbuşti cu frunză căzătoare, caracterizate prin numeroşi lăstari şi ramuri secundare drepte şi aplatizate, şi printr-o scoarţă care se desface în foi subţiri. Au frunze verde-gri, opuse, crestate şi aspre la pipăit. Primăvara, ramurile din anul precedent se acoperă cu flori axilare, grupate în raceme şi penaje, simple sau duble, care pot varia de la alb la roz. Este vorba despre arbuşti care se adaptează perfect la cultivarea în mici grădini sau pe terase, creşterea lor putând fi dirijată prin tăieri anuale.

Cultivare


Deutziile nu au nevoie de îngrijiri speciale şi se adaptează cu uşurinţă la orice fel de teren, cu condiţia să aibă un drenaj bun. Primăvara, trebuie udate din abundenţă şi se va adăuga la rădăcini un compost proaspăt completat cu o treime de nisip şi cu puţin bălegar macerat (folosirea unui fertilizant chimic azotat va face ca frunzişul să se dezvolte mai mult decât florile). Suportă să fie expuse direct razelor de soare, dar nu prea bine frigul, de aceea aveţi grijă să nu fie în calea curenţilor de aer. La sfârşitul perioadei de înflorire, scurtaţi în special ramurile florale adulte şi eliminaţi-le pe cele îmbătrânite sau care nu se încadrează în forma regulată a plantei. Tăierea trebuie efectuată, de preferinţă, într-o zi noroasă.

Reproducere


Aceşti arbuşti se înmulţesc doar prin butaşi, care trebuie selecţionaţi primăvara şi aranjaţi într-o ladă la rece sau toamna şi puşi să prindă rădăcini într-un loc adăpostit. Când s-au prins, trebuie mutaţi într-o pepinieră pentru doi ani înainte de a fi transplantaţi definitiv.

Pericole şi precauţii


Deutziile riscă să fie atacate de ciuperci, care provoacă apariţia unor pete brun-gălbui pe frunze, dar care pot fi combătute uşor prin produse pe bază de cupru. O altă ameninţare o reprezintă păduchii negri, care trebuie combătuţi cu insecticide sistemice sau de contact. Prezenţa unor orificii rotunde ca şi a unor pete maro-închis pe frunze poate însemna că planta a fost infestată de larvele fluturelui Gracillaria syringella, care pot provoca şi o răsucire a vârfurilor frunzelor. Pagubele sunt, însă, în general neglijabile.

Specii şi varietăţi


Deutzia crenata varietatea nakaiana "Nikko" este un arbust compact, rustic, înalt de circa 60 cm, potrivit pentru a fi plantat într-o grădină cu aspect stâncos, care produce, vara, raceme de flori delicate albe în formă de stea. Deutzia gracilis, arbust drept, de origine japoneză, înalt de circa un metru, produce din primăvară până în toamnă flori parfumate albe stelate adunate înt raceme. Deutzia longifolia este o specie cu o dezvoltare medie care atinge 1,5 m înălţime. Primăvara şi la începutul verii se acoperă de flori, adunate în raceme, de culoare albă şi roz-purpuriu. Specie destul de înaltă (2 m), Deutzia scabra are flori simple de un alb imaculat. Apreciate sunt şi varietăţile sale, "Flore Pleno" (flori albe, roz-purpurii la exterior) şi "Pride of Rochester" (flori albe, duble). De o înălţime potrivită şi cu un aspect foarte compact şi elegant este Deutzia x elegantissima ai cărei boboci roz se transformă în splendide flori albe, cu nuanţe roz în interior. Din Deutzia x hybrida provin numeroase varietăţi admirate în grădini (de exemplu, "Contraste", "Joconde" şi "Mont Rose"); Deutzia x roşea este interesantă datorită dezvoltării sale limitate, nedepăşind înălţimea de un metru.Deutzia
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (829.39KB)
Necesită Adobe® Reader®