Sitemap Site Map

Digitalis

Degetar, degeţel
Digitalis - Degetar, degeţel

în cadrul genului Digitalis, un loc de frunte îl au cam treizeci de specii şi numeroase varietăţi cu flori roşii, galbene şi albe, având, câteodată, în interiorul corolelor, puncte de o culoare mai închisă pe un fond alb. Aceste plante erbacee cresc spontan în umbra pădurilor şi se pot înmulţi peste măsură datorită răspândirii pe larg a seminţelor şi uşurinţei cu care ele încolţesc. Sunt plante sălbatice, bianuale sau perene, cu viaţă relativ scurtă, cu frunze simple şi alterne sau formând o rozetă la baza tulpinii din centrul căreia apare, primăvara, un lujer floral care atinge chiar înălţimea de un metru. Speciile de Digitalis atrag atenţia în timpul verii datorită înfloririi spectaculoase, iar în restul anului au un aspect oarecare.

Cultivare


Plantele bianuale se înlocuiesc din doi în doi ani, iar cele perene tind să dispară după 5 sau 6 ani. Ele nu se acomodează pe terenuri calcaroase aşa că trebuie cultivate în composturi acide, care se pot obţine prin adăugarea unei cantităţi mari de turbă sau de ace de pin. Vara, în perioada de înflorire, udaţi-le de fiecare dată când este nevoie şi, la fiecare 15 zile, adăugaţi îngrăşăminte organice. După ce se ofilesc frunzele, retezaţi lujerul floral şi îndepărtaţi frunzele uscate. Iarna udaţi numai când este nevoie şi întrerupeţi administrarea de îngrăşăminte.

Reproducere


Speciile Digitalis se înmulţesc uşor prin seminţe, preferabil primăvara. Râsădirea trebuie efectuată în mai sau în iunie, când plăntuţele sunt suficient de mari pentru a fi mutate. Sădiţi-le în pământul din grădină, în ghivece sau în jardiniere, la 15-25 cm distanţă una de alta, până în toamna sau în primăvara următoare, când vor putea fi plantate la locul lor definitiv. Pământul trebuie ţinut umed în permanenţă.

Pericole şi precauţii


Frunzele pot fi atinse de Oidium (mucegaiul alb) care poate fi combătut cu produsele speciale pe bază de sulf.

Specii şi varietăţi


Originară din Europa şi din Asia occidentală, specia Digitalis ambigua este o plantă vivace care poate atinge o înălţime de 50-90 cm. Are frunze ovale, lanceolate şi catifelate pe faţa inferioară şi flori lungi de 5 cm, galbene şi împestriţate sau pătate cu maro în interior. Racemul floral complet măsoară circa 60 de cm. Digitalis ferruginea, bianuală sau perenă, poate atinge 1,5 m în înălţime; are frunze lanceolate şi o tulpină lungă de 60 de cm care poartă flori roz-maronii. Digitalis lanata, specie bianuală sau perenă, în formă de tufă, are flori de culoare crem, adunate în raceme compacte care se deschid în timpul verii. Originar din Peninsula Iberică, degeţelul galben (Digitalis lutea) atinge înălţimea de un metru. Are frunze lungi şi înguste şi flori galbene, lungi de 2 cm. Specia cea mai cunoscută este Digitalis purpurea, de origine europeană, care poate creşte până a 1,2 m. Are frunze oblonge sau oval-lanceolate, care formează o rozetă la baza plantei, de unde se ridică un lujer floral, purtând o inflorescenţă în formă de racem. Florile, atârnate, au, uneori, nuanţe roz, purpurii sau albe, cu pete maronii în interior. Amintim varietatea "Excelsior" (până la 2 m înălţime, cu flori roz, galbene sau albe care lasă să se întrevadă petele maro din interior) şi "Foxy" (cu flori variind de la cărămiziu la roz, la galben şi la alb).Digitalis
3.8 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (821.93KB)
Necesită Adobe® Reader®