Sitemap Site Map

Echium

larba-şarpelui, capul-şarpelui
Echium - larba-şarpelui, capul-şarpelui

Originare, în cea mai mare parte a lor, din regiunile mediteraneene şi din insulele Canare, plantele din genul Echium sunt specii anuale, bianuale sau perene care se adaptează bine şi la cultivarea în ghivece sau în jardiniere. Unele ating chiar şi înălţimi de 2-3 m şi pot fi cultivate sub cerul liber doar în condiţii de climă blândă. Există specii de dimensiuni mici, care au flori foarte decorative şi sunt deosebit de potrivite pentru lădiţele de pe pervazuri. Au o formă piramidală, cu frunze cenuşii şi flori, destul de mari uneori, cu diferite nuanţe de culori, adunate în inflorescenţe rigide.

Cultivare


Speciile din genul Echium pot fi plantate primăvara (cele bianuale şi cele perene, vara târziu) în vase cu diametrul de 10-13 cm, folosind un compost cu două părţi de pământ de flori obişnuit, una de turbă şi una de nisip. După un an, plantele perene şi bianuale trebuie transplantate în vase din ce în ce mai mari, până la un diametru maxim de 30 de cm; după aceea, va fi suficient să se înlocuiască un strat de 2,5-5 cm de la suprafaţa pământului cu compost proaspăt. Asiguraţi un drenaj permanent, aranjând pe fundul vasului sau al jardinierei un strat de cioburi de lut. Aşezaţi plantele în plin soare, de preferinţă lângă un zid expus spre sud, şi udaţi des în timpul perioadei de vegetaţie. Când au atins înălţimea de 30-45 cm, adăugaţi în apa de udat, o dată la 3-4 săptămâni, un fertilizant lichid, până toamna, apoi opriţi administrarea de îngrăşăminte. Toamna şi iarna speciile anuale trebuie smulse din pământ, iar cele bianuale şi perene trebuie apărate de frig. Protejaţi rădăcinile plantelor cultivate sub cerul liber în special împotriva îngheţurilor din iarnă. Speciile perene nu suportă temperaturi mai scăzute de 5°C, de aceea trebuie să acoperiţi vasele cu paie sau cu o pânză de sac. În această perioadă răriţi udările, având grijă doar ca pământul să fie puţin umed.


Reproducere


Speciile din genul Echium se înmulţesc prin seminţe la începutul primăverii, folosind o răsadniţă de reproducere cu pământul menţinut umed, la umbră şi la o temperatură de 16-18°C. Descoperiţi răsadniţa pentru scurt timp în fiecare zi. Puteţi, de asemenea, să aşezaţi ghi-vecele sau pământul într-un recipient mai mare şi să-l acoperiţi cu o placă de sticlă, aşezând deasupra şi o foaie de ziar, pentru a filtra lumina. Aveţi grijă ca, în fiecare zi, să daţi la o parte acest ecran de protecţie şi să ştergeţi condensul format pe sticlă. Când seminţele au încolţit, descoperiţi recipientul şi aşteptaţi ca plăntuţele să atingă înălţimea de 10 cm înainte de a le muta separat în vase de 10-13 cm în diametru, sau în grupuri de 3-4, dacă intenţionaţi să le sădiţi în jardinierele de pe pervazul ferestrei. Speciile anuale cresc mai repede şi înfloresc încă din vară. Cele bianuale şi perene vor trebui lăsate la locul lor iniţial, adăpostite pe timpul iernii, pentru a fi plantate în primăvara următoare.

Pericole şi precauţii


O udare redusă, chiar şi în lunile calde, este necesară pentru a evita deteriorarea frunzişului şi putrezirea plantei. Fiţi atenţi la păianjenul roşu, care poate ataca în perioadele calde, îl veţi combate cu un acaricid. În primele stadii de creştere ale plantei, frunzele tinere pot fi atacate la bază de coşenilele făinoase. Acestea trebuie îndepărtate folosind o pensulă muiată în alcool denaturat şi, în cazul unor infestări mai serioase, printr-un tratament pe bază de ulei alb.

Specii şi varietăţi


Specia anuală cea mai robustă este Echium lycopsis, cu aspect de tufă care poate creşte până la 60-90 cm înălţime. Florile, de culoare albastră sau violet-palid, lungi de 2 sau 3 cm, sunt asemănătoare cu nişte clopoţei şi formează inflorescenţe compacte şi ramificate. Înflorirea are loc în iunie şi se prelungeşte până toamna. Din această specie au luat naştere numeroşi hibrizi, printre care "Blue Bedder" care produce flori de un albastru intens şi "Hibridul Pitic" înalt de 30 de cm. Echium hierrense este o specie perenă cu aspect de tufă compactă care creşte până la o înălţime de 90-120 cm şi are frunze ovale şi punctate, acoperite de un puf fin de culoare alb-argintiu. Florile, albastru-intens, au formă de clopoţei şi sunt adunate în inflorescenţe spiciforme cilindrice. Specie anuală sau bianuală spontană, Echium plantagineum creşte pe terenuri necultivate uscate şi nisipoase de-a lungul drumurilor; florile sale sunt purpurii şi apar din martie până în iulie. Echium vulgare este o specie bianuală tratată ca anuală, cu un aspect de tufă compactă şi cu tulpini erecte şi înfrunzite. Are frunze lanceolate şi flori din abundenţă, de la albastru la violet. Specie bianuală sau perenă cu viaţă scurtă, Echium wildpretii este o plantă foarte frumoasă cu tulpină lemnoasă, înaltă de 180-210 cm. Are tulpini neramificate care se termină cu inflorescenţe piramidale. Florile, de culoare roz-roşu, sunt în formă de pâlnie şi sunt adunate în inflorescenţe mari în formă de coloană. Frunzele sunt lanceolate şi acoperite cu un puf gri-argintiu.Echium
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (881.41KB)
Necesită Adobe® Reader®