Sitemap Site Map

Euonymus

Voniceriu
Euonymus - Voniceriu

Genul cuprinde circa 170 de specii de arbuşti sau de copăcei, cu frunze căzătoare sau veşnic verzi, originare, în special, din regiunile asiatice. Florile, care se desfac primăvara şi vara, sunt mici şi lipsite de semnificaţie; numeroasele specii şi varietăţi horticole sunt cultivate, de fapt, pentru frunzişul ornamental, deseori auriu şi împestriţat, şi pentru fructele colorate, produse de toamna până iarna, deosebit de decorative.

Cultivare


Sunt plante în general rezistente la frig şi uşor de cultivat pe orice teren, cu condiţia să fie bine drenat, cu o expunere în plin soare sau în penumbră. Dacă sunt plasate în plin soare, varietăţile veşnic verzi au nevoie de o udare continuă în timpul verii, în timp ce plantele cu frunze căzătoare suportă mai bine uscăciunea solului. Varietăţile pestriţe dau rezultate mai bune dacă sunt plasate în locuri însorite, cu condiţia să fie protejate de vânt. Plantele de talie mică pot fi cultivate şi în ghivece sau se pot folosi în grădină pentru a masca gropi sau povârnişuri. Arbuştii veşnic verzi pot fi folosiţi şi ca gard viu.

Reproducere


Speciile de Euonymus se înmulţesc toamna prin seminţe sau, mai rapid, prin butaşi ierbosi (pentru plante cu frunze căzătoare) sau semi-lemnoşi (pentru cele cu frunze mereu verzi), vara târziu.

Pericole şi precauţii


Paraziţii care provoacă multe probleme acestor specii, în special celor cu frunza mereu verde, sunt coşenilele. De aceea, trebuie să controlaţi cu grijă plantele când le cumpăraţi. În anii umezi, pot fi atacate de Oidium, care poate fi combătut cu fungicide pe bază de sulf.

Specii şi varietăţi


Specia cu frunze căzătoare cea mai cunoscută este Euonymus europaeus, denumită şi "pălăria preotului" pentru forma caracteristică a micilor sale fructe de culoare roşu-portocaliu. Foarte decorativă este şi varietatea "Red Cascade" cu frunze care, toamna, devin roşii. Dintre speciile cu frunză veşnic verde, una dintre cele mai des cultivate este Euonymus japonicus, arbust erect, înalt de până la 3-4 m, cu frunze frumoase lucioase, din care au derivat şi unele varietăţi interesante cu frunze pestriţe, ca "Albomarginatus" cu o dungă albă pe marginea frunzelor, "Aureopicta" şi "Aureus" care au frunzele verzi cu mijlocul galben. Foarte frumoase sunt şi varietăţile horticole ale speciei Euonymus fortunei (sin. Euonymus radicans), dintre care cele mai cunoscute sunt "Carrierei", "Silver Quen" şi "Emerald'n Gold" la care bordura aurie a frunzei se colorează în roşu la venirea iernii.Euonymus
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (900.53KB)
Necesită Adobe® Reader®