Sitemap Site Map

Felicia

Margaretă albastră
Felicia - Margaretă albastră

Acest gen, originar din regiunile sud-africane, cuprinde specii perene sau anuale, de dimensiuni potrivite pentru a fi cultivate în ghivece şi în jardinierele de pe pervazuri. Sunt plante mereu verzi cu un aspect compact, cu flori ca ale margaretei, dar de o delicată culoare albastră.

Cultivare


Lunile favorabile replantării sunt aprilie şi mai;
folosiţi vase de 10 cm pentru speciile mai mici şi de 15 cm pentru cele mai mari. Dacă doriţi să vă decoraţi pervazurile ferestrelor, aranjaţi plantele în grupuri de câte 3-4 în jardiniere, folosind un compost pe jumătate fertilizat sau un amestec din două părţi pământ obişnuit de flori, una de turbă şi una de nisip. Faceţi o uşoară ajustare, tăind 1-2 cm din lăstari şi îndepărtaţi-i pe cei uscaţi sau degeraţi în timpul iernii. După ce a apărut prima serie de flori, provocaţi o a doua serie, retezând cu foarfecele vârfurile plantelor, având grijă să nu stricaţi aspectul general printr-o tăiere neatentă. Aşezaţi-le în locuri însorite şi udaţi des, în special primăvara şi vara. De când au înflorit şi până în septembrie adăugaţi în apă, la fiecare 3-4 săptămâni, un îngrăşământ lichid uşor. Iarna, plantele din genul Felicia trebuie ferite de frig într-o seră răcoroasă sau într-un loc încălzit şi udate mai rar.

Reproducere


Însămânţarea speciilor anuale se face din februarie până în martie, într-un compost special, aşternând deasupra un strat subţire de nisip. Ideal ar fi să dispuneţi de o răsadniţă specială, dar dacă nu o aveţi, puteţi utiliza un recipient acoperit cu o folie de plastic transparentă. Aşezaţi răsadniţa la umbră, având grijă să menţineţi o temperatură de 13-16°C şi umiditatea pământului. Descoperiţi-o când plăntuţele au crescut suficient. Când au atins înălţimea de 5-8 cm, mutaţi-le în vase separate cu pământul obişnuit şi trataţi-le ca pe nişte plante adulte.

Pericole şi precauţii


Margareta albastră nu suportă gerul aşa încât trebuie protejată în timpul iernii. În plus, o udare excesivă poate provoca îngălbenirea şi căderea frunzelor. Pe de altă parte, terenul trebuie menţinut umed pe toată durata anului, altfel riscăm ca planta să nu mai înflorească. În seră, poate fi atacată de păianjenul roşu sau de păduchii de plante.

Specii


Specie mică şi cu aspect de tufă, Felicia amelloides (sin. cu Agathaea coelestis) are frunze mici gri-verzui acoperite de un puf subţire şi flori de 4 cm în diametru, cu petale ligulate, înguste, de culoare albastră azurie şi cu centrul galben. Înaltă de numai 15 cm, deci potrivită pentru jardinierele de pe pervazuri, este Felicia bergeriana, cu frunze frumoase gri-verde şi flori cu diametrul de 2 cm de un albastru strălucitor punctat cu galben. Felicia pappei, specie perenă înaltă de 30-38 cm, are frunze verde-palid şi flori cu diametrul de 2,5 cm de culoare albastru de China, care se desfac din iulie până la primele temperaturi scăzute ale toamnei (câteodată până în decembrie).Felicia
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (762.02KB)
Necesită Adobe® Reader®