Sitemap Site Map

Forsythia

Forsiţie
Forsythia - Forsiţie

Genul Forsythia cuprinde 5-7 specii provenite din Asia Orientală şi una de origine europeană. Este vorba despre arbuşti cu frunze căzătoare, de diferite forme şi dimensiuni: pentru covor floral, pitici sau erecţi (aceştia din urmă pot atinge o înălţime de 3-4 m). Au frunze opuse, simple (uneori compuse) şi flori de un galben viu, strălucitor, care se desfac înainte de apariţia frunzelor, făcând astfel ca efectul înfloririi să fie spectaculos. Sunt plante foarte apreciate nu numai pentru frumuseţe, ci şi pentru adaptabilitatea lor.

Cultivare


Speciile de Forsythia se adaptează la orice fel de teren, chiar şi la cele secetoase, şi preferă locurile aflate în plin soare, dar se acomodează şi în cele uşor umbrite. Tăierea de ajustare trebuie efectuată după perioada de înflorire, pentru că florile apar primăvara pe ramurile crescute în anul precedent. Dacă aţi folosit planta pentru un gard viu, tăiaţi ramurile cu un sfert din lungimea lor, iar vârfurile le veţi scurta după ce au crescut cu cel puţin 15 cm, pentru a obţine ramuri mai dese. O dată la 3-4 ani tăiaţi ramurile mai slabe, pentru ca planta să devină mai viguroasă. Udarea se va face de fiecare dată când terenul o cere, iar îngrăşămintele se vor administra la începutul primăverii cu bălegar bine macerat sau cu un îngrăşământ din comerţ. Pe măsură ce zilele se scurtează, răriţi udările. Tăind ramurile plantelor la începutul lunii decembrie, ţinându-le într-o seră încălzită şi udându-le o dată sau de două ori pe zi, veţi obţine flori chiar şi în preajma Crăciunului.

Reproducere


Înmulţirea prin butaşi este o metodă atât de simplă încât nici nu mai trebuie apelat la altele. Luaţi un butaş lemnos, dacă vreţi să efectuaţi această operaţiune iarna, sau unul semilemnos primăvara sau vara. Butaşii se prind foarte uşor, astfel încât se obţin plante care se dezvoltă foarte mult în numai 2-3 ani. Se poate înmulţi uşor prin îngroparea butaşilor.

Pericole şi precauţii


Speciile Forsythia pot fi atacate de o ciupercă din genul Phomopsis, care provoacă apariţia unor negi pe tulpină şi pe ramuri, ducând la deteriorarea întregii părţi aeriene. Singurul lucru care se poate face este să se taie şi să se ardă părţile afectate. Prezenţa unor pete şi puncte pe frunze poate fi provocată de ciupercile Alternaria şi Phyllosticta şi acestea se combat prin folosirea unor fungicide pe bază de cupru sau dithiocarbamat. Aceste plante mai pot fi atacate şi de unele hemiptere din genurile Lygus şi Poecilcapsus, care provoacă apariţia unor pete maro-deschis. Se combat cu insecticide pe bază de malathion.

Specii şi varietăţi


Cu un aspect sugestiv de cascadă, Forsythia suspensa are frunze ovale, rotunjite şi flori grupate câte trei, de culoare galben-auriu. Dintre varietăţile ei amintim "Sieboldi" cu ramurile scunde şi târâtoare, împodobite cu frunze simple şi flori izolate; "Atrocaulis" cu ramuri şi tulpini tinere de culoare purpurie, care oferă un contrast izbitor cu florile galben-deschis. Forsythia viridissima are ramuri groase verde-închis şi frunze simple, lanceolate şi dinţate. Florile sunt de culoare galben-viu, cu nuanţe verzui. Din aceste două specii au fost selecţionaţi hibridul Forsythia x intermedia, cu un mare număr de flori şi multe varietăţi horticole deosebit de decorative.Forsythia
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (823.23KB)
Necesită Adobe® Reader®