Sitemap Site Map

Fuchsia

Cerceluş, fucsia
Fuchsia - Cerceluş, fucsia

Provenite din America Centrală şi de Sud, speciile Fuchsia sunt un grup numeros de plante pentru flori, cu frunze căzătoare, unele cu formă de arbust, altele târâtoare, iar altele ca nişte mici arbori. Cultivate pentru frumuseţea florilor lor atârnate, au nevoie de un loc umed şi bine aerisit, pentru a putea creşte în bune condiţiuni.

Cultivare


Fucsiile trebuie mutate în alte vase în februarie şi ajustate prin tăiere în martie, pentru a le da o formă regulată, scurtând ramurile până la o treime din lungimea lor. În timpul perioadei de vegetaţie, compostul trebuie să fie umed, dar nu îmbibat de apă. La fiecare 15 zile trebuie să le administraţi un îngrăşământ lichid, pentru a stimula creşterea mugurilor şi a bobocilor de floare. Aceste plante trebuie să stea într-o temperatură de circa 15 °C, au nevoie zilnic de o pulverizare cu apă, în special vara, şi de expunere la lumină, dar nu în bătaia directă a razelor de soare. Iarna, pe timpul perioadei de repaus, fucsiile îşi pierd frunzele şi trebuie ferite de ger într-un loc răcoros, fără încălzire.

Reproducere


În perioada de primăvară sau în august-septembrie, se pot preleva butaşi lungi de 10 cm din lăstarii tineri. Plantaţi-i separat în vase cu diametrul de 7 cm umplute cu nisip şi turbă în părţi egale. Acoperiţi vasele, care trebuie menţinute în permanenţă puţin umede, cu o folie de plastic transparentă şi păstraţi-le la 16-18°C. Când butaşii încep să crească, tăiaţi-le vârfurile. Plantele pot fi înmulţite şi prin seminţe. Această operaţiune trebuie efectuată în martie-aprilie, ţinând seminţele acoperite cu un strat subţire de compost, umede şi la umbră, la o temperatură de 16°C Când plăntuţele au crescut suficient pentru a putea fi mişcate din loc, se plantează separat în ghivece.

Pericole şi precauţii


Dacă florile sunt puţine şi frunzele cad prematur, cauzele sunt, probabil, aportul de apă prea scăzut sau excesiv, bătaia directă a razelor de soare sau atmosfera caldă şi uscată. Într-adevăr, speciile de Fuchsia au nevoie de o temperatură moderată, de o lumină bună, dar să fie protejate de razele soarelui. Dacă aceste plante nu primesc îngrăşăminte în cantitate corespunzătoare, nu înfloresc aşa cum este de aşteptat. Pentru a combate atacul aleuroidelor şi al păduchilor de plante este bine să fie tratate cu un insecticid cu acţiune sistemică.

Specii şi varietăţi


Fuchsia fulgens este originară din Mexic, are frunzele cordate, de culoare verde, mai mult sau mai puţin deschis, şi flori atârnate, stacojii, aproape tubulare, care apar din iulie până în octombrie. Fuchsia magellanica provine din Peru şi din Chile şi poate atinge chiar înălţimea de 3 m. Are frunze mici, ovale şi flori atârnate, cu caliciul stacojiu şi corola purpurie. Este una dintre puţinele specii care suportă gerul şi care, deci, nu trebuie dusă la adăpost iarna. Fuchsia procumbens este o specie târâtoare, originară din Noua Zeelandă, cu frunze ovale şi flori mici, cu tub portocaliu şi lobi purpurii şi verzi. Fuchsia triphylla este înaltă de circa 60 de cm; originară din Indiile de Vest, are flori mari şi atârnate, roşu-portocaliu, cu frunze verde-aramă coclită, cu marginea zimţată. Hibrizii şi varietăţile de Fuchsia sunt în număr de peste 8000 şi continuă să apară alţii noi, cu floare simplă sau dublă, într-o gamă infinită de culori şi de nuanţe de violet, roşu, crem, portocaliu etc. Dintre acestea, deosebit de frumoasă este Fuchsia "Elfriede Ott" un mic arbust de 45-60 cm, cu frunze verde-închis şi flori foarte mici de culoare roz-roşcat bordate cu roşu.Fuchsia
4.3 din 5 bazat pe 12 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (823.23KB)
Necesită Adobe® Reader®